Ha nyár, akkor nálunk padlizsán pástétom készül nagyüzemben…
Kizárólag faszénen sütve, mert így lesz kellemesen füstös íze. Egy alkalommal 10-12 padlizsánt sütünk, egészben.
A padlizsánt megszurkáljuk, és héjastul, egészben teljesen löttyedtre sütjük.
Hagyjuk kihűlni őket, majd egy mozdulattal lehúzzuk a héjukat. Egy fakéssel szétnyomkodjuk a padlizsánhúst, és összekeverjük egy fej apróra vágott vöröshegymával, és kb 5-6 gerezd átnyomott fokhagymával. Megsózzuk.
Ebben a fázisban kiválóan fagyasztható, így én minden adag sütésből zárható nylonba is pakolok, így télen is lesz nyarat idéző pástétom az asztalunkon.
A többit majonézzel dolgozom el. Régebben – kizárólag nyáron – bolti majonézt használtam, mert féltem az esetleges szalmonella ferőzéstől. Azonban nemrég megtudtam, hogy a fürjtojásból bátran készíthetek nyáron is majonézt, mert a fürjek nem terjesztik a szalmonellát. Hurrá!
Most próbáltam ki először, 5 db fürjtojást felütöttem, szétválasztottam a sárgáját-fehérjét. A fehérjét jégkockatartóba tettem, még nem tudom, mire lesz jó – várom az ötleteket 🙂
A sárgáját egy tálba öntöttem, és cseppenként hozzáadva az olajat kevertem, kevertem, kevertem.
Pici só, cukor ment bele, és egy kisnalálnyi mustár.
Ezt összekevertem a szétnyomkodott padlizsánnal, és kész!
Jó étvágyat!
Fürjtojást a Polgár Farmról tudtok vásárolni – garantáltan friss tojások egy családi gazdaságból!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia Virág!
Meglepődtem, a recepteden. A magyarországi ismerőseink közül senki sem ismerte a padlizsán ilyen fajta felhasználását. Nálunk, itt Erdélyben, ettek ilyent először.
Nagy kedvencünk. Igaz, mi nem szoktunk fokhagymát tenni bele, melegen hámozzuk, illetve aprítás és hagyma nélkül fagyasztjuk. És hámozás után mindig több órán át hagyjuk lecsepegni a levét.
Újabban, a saját dolgunk megkönnyítése végett az aprítást vagy botmixerrel, vagy késes aprítóval végezzük. Hamarább megy és krémesebb is lesz tőle. 🙂
Nem tudom, hogy a fagyasztott tojásfehérjéből még lehet-e kemény habot verni. Ha lehet, akkor egy kevés cukorral vagy mézzel málnahab is készülhetne belőle. Most van a málnaszezon. 🙂
Nem csodálom, hogy meglepődtél, én is erdélyi ismerőstől tanultam. A lecsepegtetést ezennel be is vezetem 🙂
Nekem a botmixer nem jött be, kifejezetten szeretem, ha darabos 🙂
Kipróbálom majd a fehérjét! Egyelőre a fagyasztóba ment 🙂
Kedves Virág!
Jelentkezem, mint született balatoni lány (viszont hatodik éve már zalaegerszegi) , hogy bizony mi is ismerjük, előszeretettel készítjük gyerekkorom óta ezt a finomságot. Lehetőség szerint, igen, parázson, de panelkörülmények között sem mondunk le legalább a háztartási sütőben sült változatról. 🙂 A recept nagyjából ugyanaz. Ami a mixelést illeti, mi is előnyben részesítjük a darabosságot.
A fagyasztást eddig nem próbáltam, de köszönöm az ötletet, élni fogok vele. 🙂
Új vagyok az oldalon, most indulok felfedező útra, háromgyermekes anyukaként. 🙂
Kedves Tünde!
Üdv az oldalon! 🙂 örömmel látlak! 🙂