Sokan vannak, akik szerint egyáltalán nincs szükség arra, hogy gyermekeinket felkészítsük az iskolára. Ha te is úgy gondolod, hogy elegendő, íróasztalt és tolltartót vásárolni valamikor augusztusban, akkor nem is rabolom tovább az idődet, ez a poszt nem neked szól.

Én azonban szeretek készülődni: legyen szó iskoláról, költözésről, házasságról, gyermekvállalásról – tervezgetem, milyen is lesz majd az életünk, és igyekszem informálódni, mi mindenre lesz szükségem ahhoz, hogy helyt álljak az új életszakaszban.

Ha te is így vagy ezzel, olvasd tovább!

Amikor a gyerekeim iskolába kezdtek járni, azt gondoltam, elég, ha okosak, ügyesek, és minden rendben lesz. Szerencsére nagy baj nem is történt, de elég bosszantó volt, hogy ötösök mellett sokszor csak azért kaptak rosszabb érdemjegyet, mert

 • nem hallották meg, mit kér tőlük a tanító néni
 • nem volt elég egy szünet, hogy átöltözzenek a tornaórára
 • elfelejtették felírni a házi feladatot
 • nem találták a ceruzájukat, ezért lemaradtak az órai munkában
 • nem vették észre, hogy a lap másik oldalán folytatódik a dolgozat

Az a pár gyengébb jegy pedig elég volt ahhoz, hogy képességeik alatt teljesítsenek.

15 évvel ezelőtt még azt gondoltam, elég, ha egy óvodás képes arra, hogy megtanuljon írni-olvasni-számolni, és minden rendben lesz majd a suliban. Ehhez képest a gyerekeim rövid szövegeket folyékonyan olvastak, simán összeadtak-kivontak százas számkörben is, mégsem volt akadályok nélküli az iskola első éve.

Aztán persze dolgoztam iskolában, és közelről láttam, megtapasztaltam, miért kevés az sokszor, hogy a gyerkőc okos, értelmes…

 • ha nem találja a táskájában a holmiját, nem tud dolgozni órán
 • ha nem tudja elfogyasztani a tízórait a szünetben, éhes marad
 • ha nem tudja kihegyezni a ceruzáját, nem lesz ideje befejezni a felmérőt
 • ha nem hallja pontosan, hol kell kinyitni a munkafüzetet, nem tudja megoldani a feladatot időre
 • ha nem követi a könyvben az olvasást, nem fogja tudni folytatni, ha rá kerül a sor

Ezek olyan dolgok, amelyeket nem lehet munkafüzetből tanítani – ezekhez nem készülnek “kösd össze” típusú feladatok, színezők. Ezt a szülő, azaz te tudod hatékonyan megtanítani a gyermekednek! Csakhogy a szülők nem mindig tudják, hogyan lehet ezeket a tevékenységeket játékosan megtanítani. Márpedig tudjuk, az ovis gyerkőc legfőbb tevékenysége a JÁTÉK!

Ezért tavaly összeállítottam egy olyan programot, ami hétről hétre segít abban, hogy az iskolába készülő gyerekek képességeiknek megfelelő szinten álljanak helyt az iskolában.

A program középpontjában a magyar iskolához szükséges képességek fejlesztése áll.

Melyek ezek a képességek?

 • önállóság: hiszen az iskolában minimális segítséget kap a tornaóra előtti öltözködésben
 • hallási differenciálás: a magyar iskolák többségében a tanító néni a 20-25 gyerekhez egyszerre beszél. Ritkán van ideje/módja arra, hogy odamenjen a gyermekedhez, és neki külön elmondja, mit kell most tennie.
 • beszédészlelés: különbséget tudjon tenni hosszú és rövid magánhangzók között
 • beszédértés: hogy pontosan megértse, hol kell kinyitni a könyvet!
 • magabiztosság: képes legyen arra, hogy pontosan megfogalmazza a problémáját – a tanító néni nincs könnyű helyzetben, ha a gyermeked nem tudja elmondani, mi a problémája
 • téri irányok, bal-jobb differenciálás: írás, olvasás és számolás sincs enélkül
 • finommotorika: helyes ceruzafogás nélkül görcsösen, erős nyomatékkal és sokkal lassabban fog dolgozni
 • vizuális észlelés: észreveszi, hogy van b., kérdés is?

A feladatok játékosak, ahogyan eddig is megszoktad tőlem.

Persze a munkát sem hagyom ki, minden héten egy másik házimunkát kapcsolunk be – de ez nem megy a játék rovására, sőt, megmutatom, hogy tudod játékossá tenni!

Mi történik, ha elkezded a programot tudatosan, hétről hétre alkalmazni?

 • gyermeked magabiztosabb lesz, hiszen sok-sok sikerélményben lesz része – mindig olyan feladatokat kap majd, amit meg tud oldani
 • önállóbbá válik – igen, a házimunkák hatása hamar megmutatkozik!
 • erősödik a kettőtök kapcsolata – minden nap fogtok együtt dolgozni, játszani. Most nem kell naponta új játékötletet keresned, hiszen készen kapod tőlem.
 • gyarapodik a szókincse, ügyesedik a keze, összeszedettebbé válik, megalapozódnak azok a képességei, melyek az íráshoz, olvasáshoz, számoláshoz szükségesek.

Hogyan lehetséges mindez?

A program során csupa olyan tevékenység kerül majd elő, melyek a sikeres iskolakezdéshez szükséges képességeket fejlesztik.
A munkát arról a szintről kezdjük, ahol a gyerekek még jól boldogulnak, sikerélményben van részük, és ez nap mint nap arra ösztönzi őket, hogy folytassák a programot.
A program minden héten más házimunkát helyez a középpontba, és ezen keresztül olyan játékokat, tevékenységeket, ötleteket ad, melyek a gyerekek iskolakezdéshez szükséges képességeit fejlesztik.

Minden játék egyszerű, a háztartásban fellelhető anyagok felhasználásával elkészíthető, illetve nyomtatható, a hanganyagok letölthetők, így akár a telefonodon is lejátszhatod őket!

Hogyan működik majd?

Ha szeretnél csatlakozni, akkor 15 héten keresztül minden pénteken küldök neked egy részletes programot a következő hét 5 napjára.
A programból nem marad ki a nyári szünet sem. Azonban minden ötlet használható egy nyaralás során is, hiszen játszani a Balaton mellett is lehet!

A fejlesztés egyik titka a rendszeresség, a másik a tudatosság, a harmadik a motiváció.
A rendszerességet neked kell biztosítani, a program tudatos tervezése pedig az én dolgom. A gyermekedet pedig a tevékenységekben elért sikerélmény motiválja majd – és persze téged is ez segít, hogy nap mint nap legyen negyed órád a programra. Azt fogod látni, tapasztalni, hogy gyermeked örömmel tevékenykedik, egyre ügyesebb, magabiztosabb lesz!

Az érkező anyagban minden érthetően le lesz írva, fényképekkel és videókkal is segítem a feladatokpontos elvégzését!

Ráadásul bármikor kérdezhetsz, segítek.

Azért küldöm az anyagot pénteken, hogy legyen időd felkészülni a következő hétre.
A felkészülés nem vészes, de esetleg be kell szerezned egy kartondobozt, vagy szívószálat, vagy nyomtanod kell pár oldalt.
Naponta nem több, mint 20 perc időbefektetést igényel részedről.

A játékokat úgy állítottam össze, hogy akár nyaralás során is meg tudjátok valósítani a játékokat!

Hasznosnak találtad EZT és EZT az ötletcsokrot?

Ha igen, az jó hír, mert a többi még ennél is izgalmasabb lesz!

Mikor kezdődik, és meddig tart a program?

A program 2017. május 22-én hétfőn indul és szeptember 1-én, pénteken ér véget.

Sajnos varázspálcám nincsen, nem tudok gyorsabb módszert. A sikerért meg kell dolgozni!
Cserébe megígérem, hogy a programokat sosem fogja megunni a gyermeked, hanem mindig örömmel játszik majd veled!

Melyik korosztálynak ajánlom a programot?

Elsősorban a jelenleg nagycsoportos gyerekeknek ajánlom a programot, de a középső csoportos gyerekeknek is hasznos és élvezetes. Mivel nekik még van egy évük az iskoláig, a program során kiderülhet az is, mely területeken van esetleg nagyobb lemaradása, és van idő ezek fejlesztésére!

Technikai részletek:

-hogyan jelentkezhetek, mennyibe kerül?

Bár az anyagokat online küldöm, a 15 hét során folyamatosan fogom a kezed, ha bármiben bizonytalan lennél.
Így a helyek száma is korlátozott, mert nem tudok egyszerre több gyermeket kísérni, mint harminc.

Igen, összesen 30 jelentkező számára van hely.

A 15 héten át érkező,naponta más tevékenységet ajánló, fotókkal, videókkal, leírásokkal, nyomtatható mellékletekkel, hanganyagokkal és játékokat bemutató videókkal gazdagított program ára 14.900 Ft.

Mit mondtak azok, akik tavaly a program segítségével készültek fel az iskolára?

“Az első fiam iskolába lépésekor láttam, milyen kevés idő jut az alapozásra. Mivel a kisebbik fiam nehezen tanult versikéket, mondókákat, és nehezen fejezte ki magát, szókincse is elmaradt a többi társáétól, ezért nagyon örültem a lehetőségnek, hogy bekapcsolódhatunk a programba! Nem is bántam meg, hogy végigcsináltuk! A játékok segítségével a kisfiam három hét alatt ráérzett arra, melyik szó milyen hanggal kezdődik, és hamarosan bármilyen hosszú szót képes volt hangokra bontani. Ez az iskolában hatalmas előny volt az olvasás tanulása során. Az akadályokat könnyedén vette, félévkor pedig több tárgyból megdicsérte a tanító néni! Köszönöm a lehetőséget!” – Járdányi Éva

“Nekem az tetszett a legjobban, hogy a nagycsoportos és a középsős lányommal együtt tudtuk végigcsinálni a 15 hetes anyagot. Szuper ötleteket kaptam arra a problémámra, hogyan tudok a két lányommal együtt játszani, főzni, tanulni. Mindezt úgy, hogy ugyanazt játszottuk, csak különböző nehézségi fokon.” – Fonyódi Hajni

” Még mindig nem hiszem el, hogy a fiam pár hét alatt megtanult önállóan öltözni, kenyeret kenni magának, és egy vacsora után örömmel elmosogat – mindezt úgy, hogy addig semmilyen feladatot nem akart elvégezni. Hiába, a játékok csodára képesek!” – Lehel Zoltánné

Jelentkezz most, hogy biztosan legyen helyed a programban!

Sajnálom, ez a program már elindult.

Legközelebb jövőre tudsz csatlakozni!

Nem APRÓBETŰ!

Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseirõl szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekrõl szóló 1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Ennek érdekében az elektronikus úton leadott megrendelések esetén a megrendelő 8 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. Elállási szándékodat a megrendeléstől számított 8 napon belül e-mailben jelezheted (sarosdi.virag@gyereketeto.hu). A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a Megrendelem gombra való kattintással Sárosdi Virág egyéni vállalkozóval kötöd (2112. Veresegyház, Sportföld utca 23/i)

Fizetési feltételek: Megrendelésed után azonnal visszajelzést küldök a megrendelés adatairól, valamint elküldöm a fizetési információkat.

15 hozzászólás

  • Kedves Réka!
   Mivel online tudod használni a terméket, tehát letölthető, így természetesen lehetséges! 🙂

 1. Kedves Virág!

  Nincs lehetőségem nyomtatásra, ilyenkor van valamilyen megoldás? Ez milyen plusz költségekkel járna? Köszönöm válaszod.

  • Kedves Olgi!
   Minden héten van nyomtatnivaló játék. Egy részét meg tudod rajzolni te is, egy részét ki tudod váltani más játékokkal, de biztosan lesz olyan, amit nagyon jó lenne, ha ki tudnád nyomtatni. 🙂
   Szerintem megéri nyomtatót venni, mintsem máshol nyomtatni. Hosszú távon sokkal olcsóbb…persez nem akarlak befolyásolni…:)

 2. Kedves Olgi !
  Egy ötlet nyomtatáshoz:míg nem volt nyomtatóm én az iskolai könyvtárban kértem segítséget.Volt mikor pár forintért (20.-/lap;vagy egy csomag fénymásoló papírért) kinyomtattak bármit.Még színesben is.Szerintem egy próbát megér 🙂

  • Kedves Kriszta!
   Ez nagyon jó ötlet, köszönet érte!
   Amúgy ez szinte önköltségi ár a nyomtatásért. És valóban, sok könyvtárban van nyomtatási lehetőség! 🙂

 3. Kedves Virág!
  Vajon lesz ez a lehetőség 3 év múlva is? 🙂 mi még csak az ovit fogjuk kezdeni a lányommal, de szívesen jelentkeznék előre is 🙂

 4. Kedves Virág!
  Az én lányom most elsős. A felsorolt problémák (nem emlékszik, nem figyel, önállótlan, szétszórt) nála is megvannak. Mit tehetek, hogy ez javuljon jövőre? Neki is ajánlanád ezt a programot vagy van, ami egy 7 évesnek hatékonyabb lenne erre? Lehet ezt még utólag, “visszamenőlegesen” fejleszteni?
  Köszönöm szépen.
  Ancsi

 5. Kedves Virág! A lányom jövő szeptembertől kezdi meg azt az osztályt Hollandiában, ahol írni olvasni tanulnak. Csak novemberben lesz 6 éves, így kicsit aggódom, hogy fogja venni az akadályokat. A betűket, számokat már ismeri, de itt is fél évük van kb arra, hogy megtanuljanak olvasni. Persze azért másabb itt a rendszer, de annyira nincs belelátásom még. Ajánlod nekünk is ezt a programot? Hátrányára biztos nem válik..

  • Kedves Zsófi!
   Sajnos más országok iskolai rendszerét nem ismerem annyira, hogy bármit is ajánljak 🙂
   Azt tudnod kell, hogy ha belevágtok a programba, akkor ez elsősorban a kislányod magyar nyelvi fejlődését fogja segíteni. Lehet, hogy neked nem ez a célod, hanem inkább a holland iskolai életre szeretnéd felkészíteni. Persze kárára nem válik, csak ugye nem azon a területen hoz hasznot, ahol te szeretnéd 🙂 Mindenestre persze szeretettel várlak benneteket a programon, de nem szeretek csalódást okozni 🙂

 6. Kedves virág!
  Az én lányom egy éve jár fejlesztésre. (TSMT) Ez az utolsó hónap, hogy mennie kell.Nyáron pihennie kell az iskola kezdésig. Javasolnád neki/nekünk ezt a programot?

  • Kedves Emese!
   Az általam összeállított anyag nem olyan jelelgű fejlesztés, mint a tsmt. Sokkal inkább játék, lehet rajta egyszerűsíteni, könnyíteni, valamitn nehezíteni, bonyolítani. Ha megnézted a minta anyagokat, láthatod, hogy játékos formában gyakoroljuk a ruhák elpakolását, az asztal megterítését, és közben játszunk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail cím nem fog megjelenni. *= kötelező

Post comment