Nem vagyok egy amerika-fan, de kétségkívül sokat tanulok amerikai blogokból arról, hogyan ne őrüljünk bele abba, hogy sok gyereket nevelünk. Az amerikai anyukák az instant megoldások hívei, ügyesen egyszerűsítik a teendőiket például a konyhában is. Azt hiszem, én is kezdek rájönni, hogy nem mindig az a jó, ha órákig dolgozom egy sütin, főleg, ha negyed annyi idő alatt is elkészülhetnék vele….ha te már unod ezeket az ötleteket, akkor nyugodtan abba is hagyhatod az olvasást!
Ha viszont velem tartasz, akkor először is “take it easy”, azaz vegyük könnyedén az akadályokat!
Nyakunkon a farsang, a fánk szezonja – emlékszem, oviban, iskolában ilyentájt érkezett a felkérés, miszerint tudnék-e fánkot küldeni a farsangi mulatságra. Hát persze, tudnék!
Este (szigorúan a gyerekek fektetése után) nekiláttam, dagasztottam, sütöttem, csomagoltam, beküldtem.
Aztán persze évről évre elfelejtettem, hogy ami este még friss volt, és meleg, az másnapra kihűlt, és megszáradt. A gyerekek azért megették, de én mindig csalódott voltam. A rengeteg munkámnak nem olyan lett a gyümölcse, mint amit megálmodtam.
Aztán pár évvel ezelőtt kaptam egy donut sütőformát. Kipróbáltuk, és a végeredménnyel az egész család elégedett volt.
Olyannyira, hogy a lányok gyorsan megtanulták a receptet, és majdnem elindult a Donut-Shop is…csakhogy eladni való sosem maradt, mert a fiúk megették.
Mi az amerikai fánk előnye?
-előkészület nélkül süthető, azaz kigondolod, és 10 perc múlva már a sütőben van!
-nincs olajszag a lakásban.
-lefogadom, hogy a te kamrádban is minden alapanyag ott van, ami kell hozzá!
-a gyerekekre is rábízhatod a sütést, vagy ha még nagyon kicsik, simán segítenek elkészíteni.
-jól csomagolható, sokáig friss marad
Eddig jól hangzik, ugye? Lássuk, mi kell hozzá és hogyan készül!
Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg cukor
fél zacskó sütőpor
2 tojás
2 evőkanál olaj
1 bögre tej (kb 2,5 dl)
vaj a forma kikenéséhez
csokoládé a tetejére
Így készül:
A lisztet, a cukrot és a sütőport tedd egy tálba!
Jó alkalom, hogy a nagyobb gyerkőc kimérje a lisztet. Ha nincs mérlegetek, még jobb, hiszen akkor lehet harmadolni a kilós zacskót!
A kisebbek a bögre cukrot porciózhatják.
Ha ezzel elkészültél, öntesd bele a tejet és a kissé felvert tojásokat is a tálba, majd dolgozd össze! Végül a két evőkanál olaj következik!
Fakanállal keverj még rajta, és kész.
A forma vajjal való kikenését rábízhatod az ovis gyerkőcödre is!
Utána egy-egy mélyedést tölts meg kétharmadáig, és told be az előmelegített sütőbe! Én 170°C-on sütöttem kb 5-7 percig.
Végül mártsd bele a fánkok tetejét egy tál olvasztott csokoládéba!
Amerikai fánk sütőformát a SÜSS VELEM! webáruházban tudsz vásárolni!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Nekünk elektromos van, nagyon sokat lehet úgy sütni, pikk-pakk kész egy adag, és már jöhet is a következő. 🙂