Ahogy megszokhattátok, ismét egy gyorsan kivitelezhető ötlet a közelgő adventi hangulat fokozására:)
Bajor diót készítettünk 10 perc alatt!
Mi kell hozzá?
- 15 dkg dió, vagy mogyoró, mandula – de lehet vegyesen is!
- 15 dkg cukor vagy méz
- mézeskalácshoz használatos fűszerek – ízlés szerint (én Kotányi-féle keveréket használtam)
- 0.5 dl víz
Egy serpenyőben megpirítjuk a diót.
Semmit nem kell alá tenni, csak folyamatosan kavargatni.
Amikor kezd leválni a vékony héja, és illatozik is, leveszem a tűről, és óvatosan áttöltöm egy másik edénybe.
A vékony héj ott marad a serpenyő alján, ezt kidobom.
A diót visszaöntöm a serpenyőbe.
Megszórom cukorral, vagy a meglocsolom mézzel, és rászórom a fűszereket.
Visszateszem a tűzre, és éppen csak keverek rajta kettőt, de nem várom meg, hogy a cukor olvadni kezdjen, a fűszerek meg égni!
Mielőtt még ez bekövetkezne, rálocsolok 0.5 dl vizet.
Gyors mozdulatokkal elkeverem, és keverem tovább folyamatosan, hogy mindenhol érje a diót a sűrű, fűszeres szirup.
Vigyázat, nagyon gyorsan párolog, és mi éppen ezt akarjuk!
Amikor már elpárolgott róla a víz, egy tálkába szedjük, hagyjuk kihűlni.
Alig kell hozzá 10 perc, és kész.
Csak úgy magában is nagyon finom csemege, de én összetörve sütik, torták tetejére is használom.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Nagyon jónak tűnik a Bajor dió recept, szeretnék több jó receptet kapni.
Igyekszem 🙂
Szerintem sosan is el lehetne kesziteni….fokhagymaporral, soval esetleg zoldfuszerekkel…mit szoltok?
Kipróbáltuk sósan is, végülis finom, de a só nem olvas úgy rá, mint a cukor. Egyszerűen elpárolog róla a víz, és kész – marad a só. 🙂 Olyan, mintha megsóztad volna simán egy tálban.
Nagyon jól hangzik. 🙂 Mennyi Kotányi fűszert használsz ekkor ekkora mennyiséghez? Köszönöm 🙂
Kedves Veronika, kb 1 evőkanállal tettem bele.
Kedves Virág! Érdeklődnék,h celofánba csomagolva mennyi ideig áll el? Köszönöm válaszod 🙂
Kedves Krisztina, őszinte válaszom: nem tudom, meddig áll el. Ez függ a diótól is, mennyire volt friss 🙂
Elkészítettem. Nagyon finom, ha akartam volna, se tudtam volna félretenni belőle. A fiúk eltüntették rövid idő alatt. Évekkel ezelőtt ettünk hasonlót egy kínai büfében, de nem tudtam kitalálni, hogyan készült. Ma kiderült. Köszönöm a receptet!
Szia, megcsináltam, nagyon finom, viszont kérnék egy kis segítséget: én mézzel csináltam, de nem szilárdult meg a dión a máz, van valami ötlet, hogy miért?
Nagyon köszi:
Kata
Hűha, én ezeket a sütiket mindig olyan mézzel készítem, ami már ikrásodott. Erre szoktam elhasználni, amit már nem teszek ki szívesen a tea mellé. Lehet, hogy te friss mézzel készítetted? erre nem gondoltam…:(
Igen, friss mézzel csináltam:))) így is nagyon finom volt, de nem túl dekoratív, na akkor a vendégeknek cukorral csinálom, én meg magányomban megeszem kanállal:)))
Köszi:))