Lassan két éve, hogy igyekszem a cukrot kiiktatni a konyhámból. Míg régebben egy hónap alatt közel 10 kg-ot fogyasztottunk el (igaz, mindannyian itthon ettünk, tehát minden nap sütöttem-főztem), addig mostanában átlagosan 1kg fogy egy hónapban.
Ahogy megéreztem a bodzavirág illatát, rögtön tudtam, hogy a szörp idén cukor nélkül készül. Illetve pontosítanom kell: finomított kristálycukor nélkül.
Hozzávalók:
- 20 szép egészséges bodzavirág – idén szerencsések voltunk, kevesebb eső volt, így a levéltetvek megkímélték a bokrokat
- 8 liter víz
- 500 dkg nyírfacukor
- 20 gr citromsav (gyógyszertárban vagy nagyobb élelmiszerboltokban kapsz)
- 3 db kezeletlen héjú bio citrom (mivel a héját is felhasználtam, ez fontos! – az ALDI-ban szoktam venni)
Hogyan készül?
Először is, figyelj arra, hogy ne a forgalmas autóutak mentén lévő bokrokról szüreteld a virágzatot!
Hacsak lehet, forgalomtól elzárt területen keress bodzabokrot!
A virágzatról szedd le a pici virágokat, a szárból minél kevesebb kerüljön bele a vízbe!
Én egy nagy lábosba pakolom a hozzávalókat, majd leforrázom a vízzel.
2 napig állni hagyom, majd leszűröm, újra forralok rajta egyet, üvegekbe töltöm.
Mindig hagyok friss fogyasztásra is, ezt természetesen a hűtőben tároljuk!
Friss citromkarikával, mentalevéllel még finomabb!
Készültek letölthető címkék is az üvegekre, használhatod lekvárra, szörpre 🙂
A hírlevélben küldött linkről tudod majd letölteni.
A poszt alatti űrlapon tudsz feliratkozni a hírlevelekre!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia! Ezt a receptet szeretném megcsinálni, már le is szedtem a bodzát. Viszont sima kristálycukor van csak itthon, abból mennyi szükséges vajon? Köszönöm előre is a választ!
Kedves Kinga!
Cukorból 10-20 kdkg-mal többet számolj, mert a cukor édesítő ereje kisebb 🙂