Nézegetve a magazinok ünnepi mesüsorát, meg kell állapítsam, hogy szerintem egyetlen szakácsnak sincs gyereke.
Ha lenne, akkor pontosan tudnák, hogy a gyerekek ünnepeken is azt szeretik enni, amit hétköznap, például tejbegrízt. Ha azt szeretnénk, hogy jóízűen velünk vacsorázzanak, akkor maximum dupla adag kakaóval varázsolhatjuk ünnepivé számukra.
Persze, ahogy nőnek, nyitottabbá válnak az új ízekre.
Én azzal a csellel éltem, hogy már adventben megfőztem párszor az ünnepi vacsorát. Ennek két hatalmas előnye volt:
- a gyerekek is hozzászoktak az ízekhez
- én is kipróbáltam a receptet, nem pedig szenteste álltam ott egy rosszul sikerült vacsorával
Ezt a jó szokásomat megtartva, idén is elkészült a tervezett vacsoránk. Persze szigorúan desszert nélkül 🙂
Ahogy az előző években is, most is az volt a célom, hogy ne a vacsora-főzéssel teljen a napom, hanem számomra is ünnep legyen a karácsony.
Egy nagyon egyszerű receptet választottam: sóágyon fogok halat sütni. Elsőként pisztránggal próbáltam ki, mert egy nyári grillen-sütögetésből maradt néhány datab a fagyasztóban.
És meg kellett állapítanom, hogy sóágyon sütni egyszerű, és biztos siker.
Próbáltad már?
Kb 2 cm vastagon önts sót egy tepsibe, vagy kerámia tálba!
Fűszerezd meg a halat belül, vagy ha szeletelt halat sütsz, akkor kívül, és tegyél bele vagy a tetejére citromkarikákat!
Borítsd be sóval a tetejét is, szintén minimum 2 cm vastag sótakaróval!
Amikor készen vagy, tedd be a sütőbe, és 170 fokon süsd kb 40 percig. Akkor jó, amikor a tetejét kemény ropogós sóréteg fedi. Amikor kiveszed, majdnem ugyanúgy néz ki, mint amikor beraktad.
Óvatosan emeld ki a tálból, és tedd át egy másikra! Ezen a képen láthatod, hogy nagy darabokban lehet leszedni a sót a halról. Én egy villával megtisztogatom, és utána tálalom.
Ha hiszed, ha nem, a hal egyáltalán nem lesz sós ettől az eljárástól! A lényeg, hogy a só itt nem fűszer, hanem hőtartó réteg szerepét tölti be. A só felforrósodik, és minden nedvességet magába szív. Így a hal száraz forróságban sül, mintha kemencébe tettük volna. Ugyanezzel az eljárással más hal, és húsok is készíthetők.
És persze minden jó, ha a vége jó: ezzel a módszerrel a súrolós-mosogatós munkát is megúszod!
A tálat/tepsit egyszerűen áztasd be vízbe, és fél óra múlva öblítsd le, töröld szárazra, és tedd a helyére!
A pisztrángot a szálkák miatt kicsi gyerekeknek nem ajánlom, de az afrikai harcsa és a lazac biztonsággal asztalra tehető nekik is. (jó, én azért mindig átbogarásztam a kicsiknek, de soha nem volt benne semmi)
Mellé jöhetnek a zöldségek, saláták, a rizs, a krumplipüré – szinte bármi.
Ha tetszett, oszd megbarátaiddal is, hátha ezzel látnak vendégül 🙂
Iratkozz fel a hírlevélre, mert minden nap találsz majd egyszerűen megvalósítható, pénztárcakímélő adventi/karácsonyi ötleteket a blogon!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kedves Virág! Hal filével érdemes próbálkozni vagy fontos, hogy a hal bőre érintkezzen a sóval és ne a húsa?
Köszönöm a válaszod és az ötletet is! 🙂
Nem, nyugodtan érintkezhet a húsa is 🙂