A 10 perces bögrés mézes után következzen egy cukormentes, szénhidrátszegény “mézes”, ami éppolyan finom, mint a mézzel készült testvére. Ennek a tésztájából is lehet cuki rénszarvast formázni, de most azért kísérleteztem mással is.
A recepttel szerencsére nem nekem kellett kísérleteznem, Nóra (Diéták és Álmok blog) osztotta meg a Diétás karácsonyi tanfolyam keretén belül, és engedélyével most továbbosztom ezt a kincset 🙂
Mi kell hozzá?
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg mandulaliszt
1 evőkanál mézesfűszer
5 dkg nyírfacukor
1 dkg steviás eritrit
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 kikapart vaníliarúd magja
2 tojás
7,5 dkg vaj
2,5 dkg cukrozatlan habtejszín (kb 2 evőkanál)
Hogyan készül?
A száraz hozzávalókat elmorzsoljuk, majd beledolgozzuk tojást és a habtejszínt. A tésztát minimum 2 óra hosszat pihentetjük a hűtőben.
Nyújtjuk, szaggatjuk, és 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük.
A végeredménnyel maximálisan elégedett vagyok, sőt, ami a mézes hátrány, hogy karamellizálódik benne a méz, és ettől kemény lesz, na ezt a gondot elfelejtheted, mert ebben a mézesben se méz, se cukor, puha és omlós marad minden trükk nélkül 🙂
Mire megsült, elkészült az életmódváltós forrócsoki és pillecukor is – szóval egyszerűen minden, de minden kerek a karácsonyi finomságlistán 🙂
A forrócsoki lényegében nem igényelt nagy fantáziát, egy régi receptet alakítottam át. Egyszerűen fehér kristálycukor helyett nyírfacukrot használtam. Az arányokon is változtattam egy picit, mert a nyírfacukorral jó vigyázni, olyasmire is képes, ami karácsonykor nem hiányzik senkinek – gyorsítja a bélműködést.
Hogyan készül?
A késes darabolóba bele kell pakolni minden hozzávalót:
-két tábla étcsokit felkockázva
-3 evőkanál holland kakaóport
-1 evőkanál nírfacukrot
– cseppnyi fahéjat, vaníliát, ízlés szerint akár chilit is.
Nyomd meg az aprító gombját, pár perc és kész 🙂
Mandulatejjel igazán finom!
A cukormentes pillecukorral meg az a helyzet, hogy nagyon megörültem neki, amikor Ausztriában kaptam egy kis csomaggal, előtte fel sem merült benne, hogy létezik ckormentes változat is belőle. Aztán elkészítettem, de mire darabolhattam volna, este lett, és nem készültek jó fotók…reggelre meg elfogyott 🙂 Szóval ezzel holnap reggelig várnotok kell 🙂
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Ha nem akarsz kellemetlen következményeket a nyírfacukor miatt, ajánlom az eritritet, azzal nem jársz így 🙂 és még annyi mellékíze sincs, mint a nyírfacukornak.
Köszi 🙂
Szia Virág!
Kimaradt az itt közölt receptből 2 összetevő (5 dkg mandulaliszt és 7,5 dkg vaj) – sajnos erre csak akkor jötttem rá, amikor nem akart összeállni a tészta és rákerestem az eredeti receptre….
Köszönöm, Lídia! Azonnal javítom!