Neked is van rongyosra olvasott szakácskönyved? Ha van, akkor virtuális ölelés, ha nincs, akkor én mondom, hogy lesz!
UGRAi- NAGY TÜNDE: MANÓKONYHA című könyve alapmű, és pont olyasmi egy modern édesanya számára, mint nagyanyáinknak volt Horváth Ilona.
Egyik kedvenc sütink az Erdei gyümölcsös -zabpelyhes tejes pite. Azt szeretem benne, hogy télen-nyáron sütöm, csak a gyümölcsöket változtatom a tetején. Mifelnk gyakori reggeli lett belőle.
Ma éppen a tegnap megérett szederszemekkel készült.
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy tényleg bele lehet vágni akkor is, ha gyerekhad ugrál körülötted. Mondjuk ebben az esetben négyszer annyi gyümölcsöt mérj ki, és hagyd, hogy segítsenek a gyerekek is – megenni.
Mi kell hozzá?
- 8 dkg porcukor
- 3 tojás
- csipet só
- 3 dkg zabpehely
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- vaníliarúd kikapart magja
- 12 dkg liszt
- 30 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A tojásokat a sóval és cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, tejszínt, tejet és sót, valamint a vaníliarúd magjait. Ezekkel ismét jól megkeverjük. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, hogy ne ragadjon bele a süti.
Először beleszórjuk a gyümölcsöket, majd ráöntjük a tésztát.
180 °C-on 30 percig sütjük.
Bevallom, én sajnálom bele a 2,5 dl tejszínt, így 2 dl tejjel helyettesítem. Összesen tehát 4,5 dl tejjel készítem. Ezen kívül még egy ponton módosítottam: több zabpelyhet teszek bele. Ez a gyümölcstől is függ, de a lédús gyümölcsöknél 10 dkg a zabpehely, és 10 dkg a liszt. Jól működik banánnal, naranccsal, mandarinnal, eperrel, szőlővel, almával, szilvával…
A LEGTUTIBB EREDMÉNYT AZONBAN HAT ÉHES GYEREKKEL ÉRTEM EL! 🙂
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kipróbálhatod ezt is:
fél liter tej,
belekeverek annyi zabpelyhet, amennyit csak felvesz, de azért látszik még a tej is benne
1 tojás
1 vaníl. cukor
lehet 1 – 2 kk őrölt fahéjat beletenni
cukor ízlés szerint
1 kk szódabikarbóna
olaj
Olaj kivételével mindent összekeverek, gyors mozdulatok, fél perc alatt kész vagy.
Jó minőségű serpenyőbe 1 ek olajat öntök, fél cm vastagon beleöntöm a masszát, és nagyon kis lángon hagyom, hadd süljön magának, nem takarom le. Ez volt már fél óra is, serpenyő méretétől függ. Mikor egyik oldala megsült, megfordítom lapáttal, erős lángon átsütöm a másik oldalát is. Kész. és finom 🙂
(Ha gyümölcsöset kívántok, azt is lehet bele tenni 5 perc sütés után. )
Úgy, mint a palacsintát tányérra borítom. Pizzavágóval daraboljuk. Úgy ízesíthető, mint a palacsinta. Ja, és ha megalvadt a tej, abból is jó.
Ezt a sütit akkor érdemes csinálni, ha amúgy a konyhában vagy, és nem akarod bekapcsolni a sütőt.
Hú, ez is milyen jól hangzik! Kipróbáljuk.
Nálunk a Kismamakonyha (W. Ungváry Renáta) könyv rongyos, az is alapmű szerintem. Ezt is szeretem, meg Tünde más receptjeit is. Ez a sütit még nem próbáltam, de ki fogom. 😉
Bocsánat,számomra nem egyértelmű.Plusz 10dkg liszt es plusz 10dkg zabpehellyel készíted mint az eredeti összetevők?
Egyebkent nagyon kedvelem a blogodat,nagyon halas vagyok h megosztod a tapasztalatodat!
Igen, úgy. A képen is látszik, (tudom, te nem látod az eredetit), de az enyém tömörebb lesz.
Koszonom!!!!
Nagyon finom sütinek tűnik, kipróbáljuk! még egy kérdés: a vanília rúd helyett mehet bele vaníliás cukor???
Kedves Kata, persze, vaníliás cukorral is finom. 🙂
Fagyasztott erdei gyümölccsel próbálta valaki?
Klári, én igen 🙂 Ugyanúgy működik 🙂
Köszi 🙂 Fagyasztott gyümölcs esetén 10 dkg liszttet és 10 dkg zabpelyhet tegyek bele?