Három évvel ezelőtt készítettem először, azóta pedig minden évben szorgalmasan. Annyira egyszerű, hogy nem is hinnéd, bár van néhány dolog, amire nem árt vigyázni….
Gumicukornak írom, de azért ez inkább zseléscukor, ne várd azt, hogy hosszan rághatod. Cserébe igazi gyümölcsből készül, igaz, cukor és zselatin azért van benne bőven.
Hozzávalók:
cukrozott gyümölcsvelő, esetleg szörp és zselatin. Van néhány gyümölcs, ami nem alkalmas arra, hogy zselét csinálj belőle, ilyen pl. az ananász.
Magas pektintartalmú gyümölcsök, melyek a legalkalmasabbak a házi gumicukor készítéséhez:
alma
fekete áfonya
vörös áfonya
ribiszke
birsalma
berkenye
Alacsony pektintartalmú gyümölcsök, amelyekkel nem is érdemes kísérletezni:
eper
cseresznye
kiwi
bodza
szőlő
rebarbara
A gyömölcsvelőt így készítsd:
pucold meg a kiválasztott gyümölcsöt, és vágd apró darabokra! Mérd le, és adj hozzá ugyanannyi cukrot. Tehát 20 dkg pucolt, hámozott almához 20 dkg cukrot tegyél!
Ezt tedd fel főni, vizet ne adj hozzá! Kevergesd, és levet ereszt majd a gyümölcs. Amikor már jó puha, én le szoktam turmixolni, majd átszűröm.
Lemérem, hány dl lé lett belőle, és annyi zselatint adok hozzá, amennyit a zacskó hátulján ajánlanak. (többféle zselatin van forgalomban, ezek mindegyikét máshogyan kell adagolni).
Ezt a gyümölcsös zselatint tepsibe öntöm, és egy éjszakát pihen a kamrában.
Reggel pici szaggatóval kiszaggatom, kristálycukorban meghempergetem, és kész 🙂
Ajándékba is szoktam készíteni 🙂 A megmaradt darabokat újra melegítem, és dermedés után ismét szaggatható.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kedves Virág! Szerinted lehetne ebből zselés szaloncukrot is csinálni? Kibírja a forró csokit vajon, ha ráöntöm? 🙂
Kedves Bogi!
Előtte tedd fagyasztóba! 🙂