Az ötlet annyira nem új, hogy már 1735-ben is létezett húsleves-kocka. Egyszerűen dehidratálással állították elő, sóval tartósították. A leveskocka igazi karrierjét azonban Julius Maggi alapozta meg, aki 1908-tól kezdve forgalmazta a kis kockákat. Ma is ott sorakoznak az élelmiszerboltok polcain.
Akkoriban az jelentette a forradalmat, hogy nem otthon kellett bajlódni a főzéssel, hanem megvetted a boltban, majd percek alatt elkészült a finom leves otthon.
Ma az a forradalom, hogy nem veszed meg a boltban, hanem otthon készíted.
Meg is mutatom, hogyan!
Először is nézzük, mire lesz szükséged hozzá:
-húsra (fontos, hogy csontos hús legyen, mert ebből oldódik majd ki a zselatin)
-zöldségekre (minél több a zöldség, annál édesebb lesz a leves )
-fűszerekre (bors, babérlevél, petrezselyem)
-minimális só (ha annyira megsózod, mint a levest, amit megeszel, akkor nem lesz kocsonyás állaga a kockádnak)
Az arányokat nézve úgy készítsd, ahogy ti szeretitek!
Én 5 db csirke farhátat tettem a fazékba, hozzá 4 szál sárgarépát, 2 szál fehéret, karalábét, zellert, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, feketeborsot. Fontos, hogy csak egy pici sót adj hozzá! Főzd lassú tűzön, kb 4 órát! Közben a habját szedegesd le!
Mikor szinte szétfőtt benne minden, szűrd le a levét! Rossz hírem van, a hús és a zöldség most a kukában végzi, hacsak nincs kutyátok. Nálunk a három kutya osztozik rajta.
Két dolog miatt dobjuk ki: 1. sótlan, mivel nem sóztuk meg. 2. szétfőtt, mivel azt szerettük volna, hogy telt ízű lé legyen az eredmény.
Az átszűrt alaplevet kétfelé osztom.
Az egyik adag alaplevet felöntöm vízzel, csíkokra vágott csirkemellet teszek, valamint sárgarépát, zöldborsót, brokkolit. Ezt megsózom, és kb 10 perc alatt készen van a húsleves.
A másik adag alaplevet nem sózom meg, hanem még tovább főzöm. Érdemes széles alappal rendelkező lábosba tenni, mert a lényeg az, hogy a leve elfőjjön. A cél, hogy a fél liternyi alapléből kb 2 dl maradjon. Ne ijedj meg, a lé egyre sötétebb lesz.
Ha kész, akkor jégkockatartóba, vagy egy tálkába öntjük, és hűlni hagyjuk. Nyár lévén érdemes hűtőszekrénybe tenni erre az időre is.
Amikor lehűlt, egyszerűen kiborítható, szeletelhető, mint a szilveszteri kocsonya.
A fagyasztóban zárható zacskóban tartom őket.
A következő adag húsleveshez ezeket a kockákat használom ízesítésre, kb 4 db szükséges a 2 liter vízhez.
Természetesen mártásokhoz, rizottóhoz is ajánlom!
ÖTLET INNEN
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia! Zöldségleves-kocka ötleted nincs véletlenül? Vega vagyok… (valami olyasmi beválhat, h zöldséglevest főzök, ugyanúgy elforralom, de rakok bele (növényi) zselatint?
Akkor neked a házi-vegetát javaslom: http://gyereketeto.blogspot.hu/2011/10/vegeta-hazilag.html
Ha nem teszel bele sót, jégkockatartóba töltve lehet fagyasztani, és kocka lesz. 🙂