Olyasfajta megváltás ez, mint a madártej habja a mikróból. Elfelejtheted a ragacsos masszát a tűzhelyen, a sistergést, amikor beleöntöd a vajat, vagy tejet a forró cukorba. Egyszerűen fogod a hozzávalókat, lazán elkevered egy üvegedényben, és be a mikróba. 8 perc után még mindig minden tiszta, a karamellnek pedig csak hűlnie kell.
Ráadásul itt a torokfájós idő, és a karamell csodákra képes. Úgy tudom, ennek van némi tudományos magyarázata is. Szopogatás közben a cukor bevonatot képez a torok nyálkahártyáján, így a bacilusok, vírusok nem tudnak itt megtelepedni. Hogy igaz-e vagy sem, nem tudom, annyi viszont biztos, hogy a karamell hat, és punktum.
Szóval a hozzávalók: fél bögre vaj, egy bögre barnacukor, 1 tubus sűrített tej.
Jól elkevertem, majd betettem a mikróba, legnagyobb fokozaton (enyémen 900 W) 8 percig főztem. Kétpercenként meg kell keverni.
8 perc után sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát. A hűtőben pihent, hűlt egy keveset. Utána vágható, szaggatható, és csomagolható.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Ez nagyon klassz!
Köszi:) Nálunk is nagy kedvenc!
És ha én mégsem a mikoban akarom csinálni, akkor mennyi ideig főzzem?
Mivel én mikróban főztem, nem tudom, mennyi ideig kell tűzhelyen 🙂 Az viszont biztos, hogy eszméletlen gyorsan odakap. A milliomos sütihez kell sűrített tejből krémet készíteni, de utána mindig nagy munka sikálni a lábost…
Valamiért kitörlődött, amit írtam az előbb, remélem most sikerül 🙂
Olvastam valahol, hogy a karamellben természetes acetilcisztein van, ami fellazítja a nyákot (köptető hatású).
Ha megfáznak a gyerekek, karamellás tejet (karamellizálom a cukrot, tejjel felöntöm) itatok velük, szívesebben isszák, mint a hagymateát 🙂
Micsoda infók! Köszi, Erika! Kár lett volna, ha nem sikerül megírnod! 🙂
A tej viszont kifejezetten nyákképző, vagyis torokfájós időszakban tilos tejet inni.
Régebben megcsináltam e szerint a recept szerint, de nekem morzsálódott nagyon, nehéz volt felvágni, de azért elfogyott. 🙂
Réka, sajnálom…én is elkészítettem már jópárszor, és nekem mindig sikerült. Nem tudom, mi lehet az oka, ha nem lesz jó. Mondjuk a méznyalókám másodszor nekem se sikerült, végül teába kellett kanalazni. Utána harmadszorra is nekiálltam, ismét tökéletes lett, mint elsőre. A gyereketető keksz nekem mindig sikerül, de a múltkor a férjem végezte az utolsó fázist, és az én tésztámból sütve a feliratból semmi sem látszódott, pedig rendesen belenyomta a betűket. Szóval nem tudom, néha miért tökéletes a végeredmény, máskor meg miért nem az…:((((
Szia!
Tyű, de jól hangzik!!!
A mikróban lefeded az olvadó masszát mikrós fedővel (olyan műanyag lyukas tálfélével), vagy nem kell aggódni a mikróért? 🙂
Szia!
Nagyon szeretném kipróbálni ezt a receptet, de nem mertem eddig… Mekkora bögrét használjak? Kristálycukor is jó, vagy kifejezetten barna cukor kell?
Válaszodat előre is köszönöm!
A bögrés receptekben éppen az a nagyszerű, hogy a hozzávalók aránya a lényeg, így bármekkora bögrét használhatsz, sikerülni fog. A sima kristálycukor viszont nem jó. Jellegtelen lesz tőle a cukorka. Mindenképpen barna, nádcukrot használj!
Szia!
Amikor feltetted a receptet, még aznap megcsináltam, viszont csak fél bögre barna cukrom volt, így fehér cukor is került bele. Nekem 750 W-os a mikróm, így a 8. perc után még kicsit ráhúztam az időt – na, ezt nem kellett volna 🙂 Az íze tökéletes volt, csak az állaga nem. Ma újra megcsinálom, csak pont 8 percig 🙂
Köszönöm a receptet 🙂
Remélem, ízleni fog, és az állaga is tökéletes lesz! 🙂
Megkérdezhetem hogy pontosan mennyi az a fél bögre vaj?érzésre? vagy olvasztva fél bögre?
Kedves Blanka!
Abszolut érzésre…:)