Az én lángos receptem annyira egyszerű, hogy régóta gondolkozom, egyáltalán receptnek minősül-e manapság, amikor minimum egy trendi jelzőnek kell szerepelnie a recept címében.
Naszóval, ebben semmi trendi nincs, viszont aki már evett belőle, a 10 ujját is megnyalta utána, és rögtön a receptet kérte. Ehhez azonban nem kellett se papír, se ceruza, egyszerűen megjegyezhető.
Mi kell hozzá?
- 1 kg liszt
- 1/2 l tej
- élesztő ( 5dkg friss, vagy 2 csomag szárított)
- pici sukor
- só
A tetejére a kenéshez fokhagyma, tejföl, sajt, ki mit szeret…
Hogyan készül?
A tejet meglangyosítom, és feloldom benne a cukrot, felfuttatom benne az élesztőt.
Robotgéppel, vagy jó erős karokkal hozzákeverem a lisztet, és a sót, majd addig dagasztom, míg el nem válik az edény falától.
Utána kis cipókat formázok a tésztából, és elkészítem a fokhagymás kencét, meg odateszem a serpenyőben melegedni az olajat.
Lényegében nem kell kelnie, de nem árt neki egy kis pihenés, könnyedebb lesz tőle a tészta.
A kencéhez 4 gerezd fokhagymát török át, összekeverem fél dl vízzel, és egy evőkanál sóval. Sok helyen olajjal készítik, hát nekem bőven elég annyi olajból, amit a sütés hozzáad.
Ha kész, hozzákezdek a sütéshez.
Minden gombócot óvatosan, a szélétől indulva széthúzgálok, és az olajba teszem. A kilenc fokozatos főzőlapon hetesen sütöm pirosra a lángosok mindkét oldalát.
Még forrón megkenjük a fokhagymás kencével, és ez az az étel, ahol elmarad a közös kezdés: ahogy sül, úgy fogy.
Nálunk két táborra oszlik a család, az egyik fele tejföllel, sajttal eszi, és tejet iszik hozzá, a másik tábor csak fokhagymával keni meg, és forró citromos teára esküszik, igen, még nyáron is!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kedves Virág,
köszi a receptet, nagyon nagy sikere volt. Délutáni 2-3 órás kerti beszélgetéshez is tökéletes, mert pikk-pakk elkészült, és a maradék másnap munkahelyi ebédként is megállta a helyét. Annyit változtattunk rajta, hogy nem normál méretű lángosokat sütöttünk, hanem kb. tenyérnyieket: egyszerre 3-4 darabor simán ki lehet sütni, kevesebbet kell rá várni és egy ember többfélét is ehet 🙂
Köszi még egyszer!
Mesha
Kedves Mesha!
Örülök, hogy ízlett! 🙂
Nagyon finom,köszönöm a receptet.