Az életmódváltással párhuzamosan – jelzem, egyáltalán nem voltak ilyen jellegű ambícióim az elején! – egyre kevésbé kívántam a tehéntejet. Eddig sem voltam nagy tejfogyasztó, de kifejezetten jó esett reggel a habos melange, amit István hozott ágyba…
Na, mostanában is hozza, csak először meg kellett szoknia, hogy ne csorgasson bele mézet, most pedig azt, hogy mandulatejet habosítson hozzá. Azért lássuk be, ez már két dolog, és félálomban nem mindig megy…:)
A növényi tejek bolti verzióink ára igen borsos, ennek harmadából elkészthetjük otthon ezeket.
(ettől függetlenül azért tartok itthon néhány doboz kókusztejet, vésztartalék gyanánt.)
Kókusztej – talán egyszerűbb, gyorsabb
Mi kell hozzá?
10 dkg kóuszreszelék – pont egy bögre
víz – 3 bögre
+ízlés szerint méz, nyírfacukor, néhány szem datolya mag nélkül, vagy egy csipetnyi só
Elkészítése: – nem fogod elhinni, mennyire egyszerű!
A kókuszreszeléket egy lábosba tesszük, és felöntjük a háromszoros mennyiségű vízzel.
Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, turmixgépbe tesszük, és erős fokozaton leturmixoljuk.
Majd egy gézlapon keresztül leszűrjük. (én belesimítottam a gézlapot egy tésztaszűrőbe, így teljesen stabil volt, nem kellett lógatni, szépen lecsöpögött egy tálba.)
Mandulatej – ez egy kicsit hosszabb
Mi kell hozzá?
100 dkg mandula héjastul – kb 1 bögre
4 bögre víz
+ízlés szerint méz, nyírfacukor, néhány szem datolya mag nélkül, vagy egy csipetnyi só
Hogyan készül?
A mandulákat megpirítjuk: 150 fokos sütőben 20 percig tartottam benn őket. Utána hagytam kihűlni, majd egy éjszakára vízbe áztattam.
Reggel leöntöttem róla a vizet, majd szintén irány a turmixgép, bele a mandula és a 4 dl tiszta víz – turmixgép beindít, majd gézlap segítségével leszűrtem. Ugyanúgy, mint a kókusztej esetében.
ENNYI.
Mire jók a gabona vagy magtejek?
- Egy csésze mandulatej csupán 60 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben a normál tejben 146 kalória van. Ez már önmagában elég indok volt nekem.
- A mandulatejben nincs koleszterin és telített zsír. Kevés benne a nátrium, viszont tartalmaz egészséges zsírokat (pl. omega-3 zsírsavat), amik segítenek megelőzni a magas vérnyomást szívbetegségeket.
- A kókusztej segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet. A glükózintolerancia mangánhiányt okozhat a szervezetben. A kókusztej nagy mennyiségben tartalmaz mangánt.
- A kókusztej foszforban gazdag, a foszfor pedig nélkülözhetetlen a szervezet számára, a csontok erősségéhez.
- Egy csésze kókusztej a napi vas szükséglet negyedét fedezi.
- Nem igényel hűtést, bár ajánlatos hűtőszekrényben tartani, de nyugodtan magaddal viheted a munkahelyedre, vagy elcsomagolhatod tízórai mellé, semmi baja nem lesz.
- Bármilyen sütibe beleteheted, a receptekben a tehéntejet egy az egyben helyettesítheted vele!
- Mint láthatod, nagyon egyszerű elkészíteni, néha gyorsabb, mint elmenni a boltba tejért 🙂
- A kókusztej nem, de a mandulatej ugyanúgy habzik, mint a tehéntej, így a reggeli habos kávéról vagy kakóról sem kell lemondanod!
A kókusztej hófehér, de a mandulatej a mandulahéj miatt enyhén barnás színű. A kókusztej tetején kiválik a kókuszzsír, ez ne zavarjon, egyszerűen levehető egy kiskanállal.
További receptötleteket ITT olvashatsz.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Akit zavar a mandulatej enyhén barna színe, az 1 – 2 perces blansírozás után könnyedén lehúzhatja.
Így van 🙂 Csak azt olvastam, jobb, ha héjával együtt készül 🙂
A tejbol megmaradt kokuszreszeleket, mandulat fel lehet meg vmire hasznalni?
Kedves Zsófi!
Nem annyira guszta már akkor. Én nem használtam fel 🙂