Ha becsülettel elolvasom a receptet az elejétől a végéig, egészen biztos, hogy nem kezdek neki az elkészítésnek, mivel valami egyszerű és nagyon gyors sütit terveztem az ebédhez.
De szerencsére csak felületesen futottam át a receptet, nyugtáztam, hogy van itthon minden hozzávaló.
Mi kell hozzá?
- 6 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- rum, amibe beáztatod a mazsolás (nem muszáj)
- mandula (nem muszáj)
- 1 liter tej
Ennek az ” 1 liter tej”-nek kellett volna gyanúsnak lennie egyébként 🙂
Hogyan készül?
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, liszttel. A fehérjéből kemény habot verünk. A kettőt összeforgatjuk, óvatosan, hogy ne törjön össze.
Közben a mazsolát beáztatjuk a rumba, és félretesszük.
Előveszünk egy tűzálló tálat, kikenjük a vajjal. A maradék vajat majd a felfújt tetejére tesszük.
A tejet fazékba öntjük, és forralni kezdjük. A habból evőkanállal galuskákat szaggatunk a forró tejbe, és pár percig főzzük őket. Én nem forgattam meg, féltem, hogy akkor szétesnek.
A tejből kiemelve ráhelyezzük őket a tűzálló tálra. Amikor az első réteggel elkészültünk, megszórjuk mazsolával és mandulával. Utána rákanalazzuk a következő adagot, majd ezt is megszórjuk mazsolával és mandulával. Nekem csak ez a két réteg lett, mert nem tudtam előre, mekkora adag lesz, és mibe fog beleférni, így nagy edényt választottam hozzá.
Ha végeztünk a rétegek lerakásával, picire vágott vajdarabokkal szórjuk meg a tetejét, és mehet a sütőbe. 150°C-on tűpróbáig süssük. Így utólag már azt mondom, megérte a macera, amit a tejben való főzőcske jelentett. Egy különlegesen finom süti sült az ebédhez, el is fogyott azonnal. 🙂
Hasonlóan készül mint a tiramisu. Köszi, hogy feltetted:)
Hogy készül a tiramisu? Én csak a fapados babapiskótás formáját ismerem….
Szia .Lehet hogy én vagyok felületes de kicsit nem értem ugye a tésztát rétegezzük a mazsival és a mandulával és a tetejére jön a hab? vagy a kikent tál aljára és aúgy a rétegek?
A tészta maga a habbá vert fehérje a kikevert sárgájával együtt. Ezt megfőzzük a tejben, és rétegezve tesszük a tálba, melyben megsütjük. Ahogy pakoljuk egymásra a kifőzött habot, közben megszórjuk mazsolával. 🙂