Ahogy ígértem, leírom, milyen alapelvek vezérelnek olyankor, amikor összeállítom a heti menüt a család számára.
Először is, megrögzött menütervező vagyok, azaz nálunk nem attól függ az ebéd, hogy mit lehet kapni a boltban akciósan, bár igyekszem minél olcsóbban vásárolni a minél jobb minőségű árut. Azonban nem vagyok hajlandó a bolti akciókhoz igazítani a család táplálkozását. Igyekszem a piacon vásárolni, mert ott bármilyen zöldségből-gyümölcsből kiválaszthatom azt, amelyik a legjobb ár-érték arányt képviseli.
Nálunk hetente kétszer van piacnap, egyszer biztosan el is jutok. Ami a kínálatot illeti, panaszra nincsen okom, egyszerűen pazar. Friss zöldségek, gyümölcsök, kecsketej, házi sajtok, füstölt áru – a veresi piacon mindent megkapok.
A tejterméket egy helyi tehenészettől vásároljuk, a tojást egy ismerős édesanya tyúkjai tojják, a hentest pedig felhívom hét közben, és szombat reggelre bármit beszerez nekem. Természetesen helyi kisvállalkozó, akit több, mint 10 éve ismerek, és panaszom még nem volt a húsra, amit tőle vásároltam: mindig friss, mindig finom.
Egyszóval nincs nehéz dolgom…
A menüt igyekszem úgy összeállítani, hogy ne kelljen minden nap 1-2 órát főzéssel töltenem, mégis minden nap friss, és változatos étel legyen az asztalon. A szombati ebédünkkel fejeztem be a múlt alkalommal. Mivel ezt már pénteken elkészítettem, így szombat reggel volt időm piacolni is.
A hentesnél már várt a marhalábszár és a pulykacomb filé.
Vasárnap egy nagy lábos levest főztem, és megsütöttem a 2014-es SEGÍTSÜTIMET.
Ezzel a répa került a középpontba. Egyrészt kellett a sütibe is, másrészt eleve többet főztem a levesbe, hogy kedden ebből készíthessek vadasmártást. Na jó, ez most nem az az originál változat, amit három napig pácolunk, de nálunk tuti siker, mindenki szereti.
Így aztán hétfőn-kedden minimális idő alatt volt mit ennie 8 embernek.
A hamis vadas egyszerűen úgy készül, hogy eleve több húslevest főzök, sokkal több répával. A húsleves levét és a répát turmixolom össze, tejföllel elkeverem, majd mustárral ízesítem. Zsemlegombócot van mindig a fagyasztóban, mert ha nekilátok, nem csak egy étkezésre valót készítek, hanem 3-4X -es mennyiséget. Ezt kifőzöm, a húst meg csak kacsazsíron megdinszteltem hozzá. Nem volt több, mint 20 perc…
Szerdára már túl sok húst ettünk, és ez a másik piacnap is, így aztán ott indítottam a reggelt. Friss zöldségekből készült a saláta, egyszerűen csak fokhagymás-olívás öntettel. Mellé serpenyőben megpirítottam pár falat lazacot.
A csütörtöki ebéd is a gyorsan elkészíthető ebédek sorába tartozik. Mivel a gombát a piacon veszem, olyan friss, hogy pucolni nem kell, csak gyorsan felaprítani. Míg a túrós csusza tésztája fő, már fel is tettem főni a gombalevest.
A pénteki pizzával kicsit több a munka, cserébe rögtön elkészíthető a szombati ebéd is, így aztán megtérül a konyhában töltött idő.
Következnek a receptek képpel is, naná! Most csak leírom, milyen elvek mentén szervezem a konyhai munkálatokat.
Az általam használt technika titka csupán annyi, hogy amikor menüt tervezek, figyelembe veszem,
- mely ételeket tudok együtt készíteni (pl. egyiket a főzőlapon, másikat a sütőben)
- mely ételekből lehet egyszerre nagyobb mennyiséget fagyasztani (klasszikus: bolognai szósz)
- mely ételeket lehet egymással jól variálni (húsleves leve+répa=vadas szósz)
- mely ételeket lehet gyorsabb főzési technikával elkészíteni (pl túrógombócot sütőben sütni)
Például ha húslevest főzök, akkor annak alapanyagaiból gyorsan tudok hamis vadast is készíteni.
Ha pizzát sütök, és úgyis ott állok a konyhában a sütő mellett, akkor eközben megfő a marharagu is, hiszen szinte csak kavargatni kell.
S ha már pizza, és paradicsom, nyilvánvalóan a marharagu is paradicsomos lesz.
Így nem kell keringenem a piacon még hatféle zöldségért, és sokszor kapok kedvezményt is, ha többet vásárolok valamiből.
Azt már mondanom sem kell, hogy a pizzaszószból annyit főzök, hogy a fagyasztóba is mehessen belőle pár adag…
Ha tetszik a menütervező lap, töltsd le INNEN!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia Virág! Nekem nem működik a menütervezős lap letöltésének a linkje.
Nagyon örülök az új menütervezős sorozatodnak. Várom a folytatást! Valahogy mindig is ódzkodtam az ételek fagyasztásától, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra! Határozott elképzelésem, hogy átveszem a módszeredet, ami a hatékony időbeosztást illeti a konyhában. Remélem egy jó darabig hétről-hétre közkincsé teszed a menütöket, hogy elleshessem a fortélyaidat! 🙂 Üdvözlettel: Noémi
Nem tudom, miért, de most újra belinkeltem. Nekem most jó 🙂