Ma megfőztük a szokásos őszi kakukkfüves szirupot, külön lábosban az extra változatot is, és idén először méznyalókát is készítettem.
Ehhez semmi más nem kell, csak méz. Ha elkészült, lehet fűszerezni, én fahéjat szórtam bele. Elkészítése nagyon egyszerű: kb negyed órán keresztül kell főzni a mézet. Tudom, tudom, vitamin nem sok marad benne, de majd benyelünk mellé más forrásból. A mézes nyalóka amúgy bevonatot képez a torok nyálkahártyáján, és ezzel gyógyít elsősorban: nem engedi, hogy a bacilusok megtelepedjenek a torkunkban.
Visszatérve a recepthez, amíg a méz gyöngyözik a lábosban egy sütőpapírra elhelyezzük a nyalóka pálcikáit. Majd és kiskanállal rákanalazzuk a fahéjas mézet.
Ha elhűlt, szépen felszedjük, celofánba csomagoljuk. Egy darabig szemeztem a lábos alján elhűlő pár kanál maradékkal, majd kipróbáltam, mennyire formázható. Hát az volt. Így született pár szem cukorka is a nyalókák mellé.
A nyalókához ITT tudsz pálcikát vásárolni.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Nagyon jó ötlet a nyalóka. Pálcikát hol lehet beszerezni?
Ildó, én itt vettem: http://www.sussvelem.com/nyaloka_palcika
Szia Virág! Meddig áll el?
Anna, nem tudom. 🙁 Nálunk még az este elfogyott. 🙂
Szia Virág, most csináltam meg a nyalókát, isteni, nagyon hamar el fog fogyni 🙂 Köszi az ötletet: Helga
Biztosan finom es nem unneprontasbol, de a nyaloka/szopogatos cukorka/ragacsos edesseg a fogak legnagyobb ellensege. Minel rovidebb ideig aznak cukorban a fogak, annal jobb.
Ez jó ötlet, köszönöm!
Virág a kakukkfüves szirup szerinted szárított kakukkfűvel is működik?
Hajni
Természetesen működik:)
Most eszembe jutott, hogy ezt nem lehetne turbózni esetleg a kakukkfüves sziruppal? :))) Köhögésre a lánykámmal 3 éves kora óta kakukkfűteát iszunk, úgy sikerült elkezdenie, hogy minden korty után kakukkolni kellett. Így már viccesebb volt a dolog. 🙂
Szuperek a receptek, köszi szépen. A vodkást is megcsinálom tutira, van még kakukkfű a kertben!
Nálunk télen is van kakukkfű, illatos is! 🙂
Kedves Virág!
40 gyermeknek szeretnék készíteni nyalókát a csendes hétvégénkre.
Mennyi mézből készül ennyi szerinted?
Köszönöm szépen az ötletet és a segítséged is!
További áldott munkát kívánok szeretettel,
Bogár Edit 🙂
Kedves Edit!
Ne haragudj, most találtam csak meg a kérdésedet. Hátha még nem késő a válasz…én 2 db 750 ml-es üvegnyi mézből készíteném ennyi gyereknek!
Szia Virág!
Ez annyira jó:-). Most csináltuk meg, a 3,5 éves kisfiam meglátta a képeket és rögtön rávágta, hogy vegyük elő a fogpiszkálótis anya, levágtuk a 2 végét és nekünk ez lett a pálcika:-). Ja és a lábasban lévő maradékra rizstejet öntöttünk és fincsi karamellás tej lett belőle.
🙂 Bizony, a mézes-karamellás tej is nagyon finom! 🙂 És milyen kreatív a kisfiad, hogy kitalálta, mi legyen a pálcika! 🙂
Kedves Edit!
Én pár evőkanálból csináltam próbaképp és 19 db lett belőle. Szilvi
Én meg egy üvegből, és mi heten megettük pikkpakk 🙂 🙂 🙂
Kedves Virág!
Én is elkészítettem, de egyrészt eléggé habzott a lábosban a méz, másrészt vagy nem hevítettem elég ideig, vagy valami más baj lehetett, de nem lett a tiedhez hasonló sötét színű és másnap is ragadt még. Ahogy teltek a napok, úgy folyósodtak (terültek szét a tepsiben) a nyalókák. A méz nedvszívó?!
Mit ronthattam el?
Nekem is habzott, az nem baj, attól még főzni kell. Én is túl vagyok egy elrontott adagon, és mondhatom, az volt a baj, hogy nem főztem elég sokáig. Ha nem szilárdul meg, vissza lehet tenni a lábosba, és újra melegíteni! Kipróbáltam, és működik:)
Elkészítettem ma!Egy gondom van vele. Hogyan kell “felszedni” a sütöpapírról szépen? :-)Megszilardult, de biza ragad.Az íze nagyon finom, csunyácskán is el fog fogyni,de azért várom a tanácsot.Valamit gratulálok a Munkásságához, emelem kalapom!Üdvözlettel,
Viktória
Kedves Viktória!
Köszönöm kedves szavaidat:)!
Szilikonos sütőpapírt használtál? Nekem simán feljött róla.
Kedves Virág!
Nem szilikonosat. Tehát itt a bökkenö. Egyszerü sütöpapírt. Nálunk igy inkabb cukorkakent lett fogyasztható,de a lányok ezt nem bánják. Meg én sem,mert a picinek épp fáj a torka. Köszönöm a tanácsot.Üdvözlettel:Viktória
Én mindig szilikonosat veszek, szóval ez csak egy tipp volt, nem tudom, mennyit számított. De a szilkonosról minden olyan szépen feljön, hogy első gondolatom ez volt.
Kedves Virág! Elkészítettem, külalakra tökéles lett, viszont nagyon keserű az íze. Legkisebb lángon főztem, viszont nem figyeltem, és már az elején beletettem a fahéjat, lehet, hogy ez a baj? Mennyit változik a méz íze ennyi főzés után? Köszönöm előre is segítséged 🙂 Üdv.:Krisztina
Hát, könnyen lehet, hogy a fahéj égett meg…:( Nekem nem változott az íze utána.
Szia! Milyen mézből készítetted a nyalókát Virág? Én akácmézből és a fahéjat akkor raktam bele mikor már levettem a tűzről, így biztos nem attól keseredett meg, de nekem is keserű lett. Nagyon habzott, az normális? Legkisebb lángon készült. Megszilárdult, teljesen jól nézett ki, de keserűűűű. Ne főzzem negyed órát, bár sztem így is kicsit hamarabb vettem le. köszi!
Virágmézből készítettem, már sokszor azóta. Sajnálom, hogy többeteknek nem sikerült. 🙁
cake pop pálcikát, ami ennek is jó, a Rossmannban is láttam 🙂
Kedves Zsuzsa, köszönöm az infót! 🙂