A gasztrobloggerek élete királyság – mondtam már?
Bár én nem vallom magam gasztrobloggernek, most mégis megkért a Sous Vide Hungary nevű cég, hogy próbáljam ki a vákuumozó gépet, amit forgalmaznak.
A próba után írjam meg, mire használtam, illetve mennyire voltam elégedett a masinával.
A helyzet az, hogy már hónapok óta itt motoszkál a fejemben, hogy milyen jó is volna egy ilyen gép nekem, mert a maradékok tárolása néha gondot okoz. Vákuumozva azonban hosszabb ideig eláll bármi a hűtőben.
Így örömmel igent mondtam, és a gép meg is érkezett.
Egy egész héten keresztül vákuumoztam mindent, a hűtőt ellepték a csinos kis zacskók.
És akkor most összeszedem, mi mindenre használtam!
- Tartósítás 1 – Csincsi a kutyáknak párizsit aprít fel jutalomfalatként, ami bizony 2-3 napos nylonzacsiban állás után már nem az igazi. A kutyák bírják, én annál kevésbé…Most ennek már vége! Megy a vákuumozott zacskóba, onnan szag se ki, se be! Ha szeretne kivenni belőle, akkor bizony fel kell vágni a zacskót, de kivétel után újra visszazárható.
- Tartósítás 2 – kolbász, parasztsonka, téli szalámi szintén hálásak, ha ebben tartom őket. A hűtőszekrényben a parasztsonkán fehér bevonat keletkezett, a kamrában tartva pedig hamar kiszáradt. Így tökéletes állapotban maradt.
- Tartósítás 3 – nagy melegben kirándulni mentek? Jó lenne egy bécsi szelet zsemlében délután? Bizony, addigra akár meg is romlik, ha szalvétában viszed magaddal. De ha nem érintkezik a levegővel, semmi baja nem lesz estig!
- Tartósítás 4 – István gyakran visz magával ebédet itthonról. Egy csinos kis csomagban a főétel szintén nem romlik meg, ráadásul attól sem kell félni, hogy kiborul a tartalma, és a kocsiban szétfolyik a sajtmártás….
Egy adag ebéd—->
- Frissen tartás – hetente egyszer megyek piacra, akkor megvásárolom a hétre szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Az újrépát megtisztítottam, felszeleteltem, hozzá tettem az apróra vágott petrezselymet, és vákuumzacskóban pihen a hűtő fiókjában, és várja, hogy valami könnyű zöldségleves főjön belőle Egyelőre nem látszik rajta az idő vasfoga….
- Szuvidálás – állítólag most ez a trendi, így nem hagyhattam ki én sem a próbákból. Az eljárást arra találták ki, hogy a rágós, nehezen puhuló húsokat is porhanyóssá tegyék. Így aztán egy szép darab őzcombot választottam ehhez a művelethez. Igen, lehet irigyelni, a családban több vadász is van, így nem ritka étel nálunk az őz, a vaddisznó és a szarvas sem. De azt is tudom, nem egyszerű finoman elkészíteni….
Szóval fogtam az őzcombot, megfűszereztem, megtűztem szalonnadarabokkal, meglocsoltam olajjal, és a sütőben egy óra alatt mindkét oldalán kérget sütöttem rá.
Utána vákuumzacskóba tettem, hozzáöntöttem a fűszeres olajat is.
Lezártam a zacskót, és mivel sous vide készülékem nincs, így slow cookerben 10 órán keresztül “főztem” 80 °C-on.
Az eredmény valóban lenyűgöző, ilyen porhanyós vadhúst csak étteremben ettem eddig. A vákuumzacskó megvédte a húst a kiszáradástól, és a hús aromája is bezárva maradt.
- Frissesség megőrzése – a mi gyerekeinknek már nem kell felkockáznom, gerezdekre vágnom az almát, de ha erre még szükség volna, biztosan vákuumzacskóban vinném el a kirándulásra. Ebben ugyanis nem barnul meg a gyümölcs, hiszen nem érintkezik a levegő oxigénjével.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Virág! Megkérdezhetem, hogy milyen lassú főződ van? Hol szerezted be? Nagyon szeretnék egyet… Köszönöm előre is!
Nekem Tefal márkájú van, nagyon szeretem 🙂 Média Markt-ban vettem 🙂
Köszi!!!
Szuvidalashoz elengedhetetlen, de aprobb tartositashoz ez a gep iszonyu sok muanyagszemetet termel, nagyon kornyezetszennyezo.
Zsuzsi, szerintem nem. Ugyanis azokat az élelmiszereket tesszük bele, amelyek ezáltal jóval tovább fogyaszthatók.