Talán a legnehezebb pont az életmódváltásban, hogy egyedül nem megy. Illetve nagyon nehéz. És nem az a nehéz benne, hogy a folyamatosan látod, ahogy a család többi tagja csokoládét majszol, vagy rántott húst eszik sült krumplival…igazából ez nem zavar. Sokkal nagyobb feladat, hogy egy darabig kénytelen vagy kétfélét főzni. Persze nincs erre szükség, ha a minden családtag egyformán rajong az új ízvilágért, de lássuk be, nem ez a reális forgatókönyv.
A gyerekek jó eséllyel a csokis kedvenceket hiányolják majd, a férjek meg legtöbbször a csülkös bablevest, vagy valami hasonlót.
Mit tehetsz ebben a helyzetben?
Csakis fokozatosan tudod átalakítani, megreformálni család konyháját.
Ne légy türelmetlen! Ha valaki nem tudatosan és nem önszántából akar változtatni, annak nagyon nehéz elfogadni az új ízeket.
Én elsőként a sütiket reformáltam meg.
Először is azért, mert ha abból nem eszik, semmi gond. Másodszor azért, mert abból úgyis enni fog.
- A hagyományos receptben leírt cukornak pont a flét tedd a sütibe!
- A fele cukrot tovább csökkentheted, ha mazsolát, apróra vágott datolyát, fügét keversz a tésztához!
- A fehérlisztet ne hagyd el rögtön, csak pár kanál lisztet cserélj fel zabpehelyre! Ezt szinte senki nem fogja észrevenni, hidd el! A későbbiekben próbálj ki különböző maglisztekre!
- A legtöbb sütiben a tojás fele helyettesíthető banánnal. Ezt is kezdd úgy, hogy 4 tojás helyett 3 tojást és egy banánt használj!
- Tehéntej helyett használj kókusztejet! Ne a reggeli kakaót készítsd ezzel, hanem a sütibe keverd bele, így észrevétlenül szokik majd hozzá az új ízekhez!
Ami a főételeket illeti, hétről hétre főzz egy kicsit másképpen, mint eddig!
- Készíts sokféle krémlevest! Ezeket szintén kókusztejjel turmixold, és liszt helyett burgonyával sűrítsd!
- A fasírtban a hús harmadát helyettesítsd zöldségekkel: cukkini, karfiol, brokkoli különösen finomak így!
- A főzelékeket se habarással sűrítsd, hanem a zöldégek harmadát szedd ki belőle, és botmixerrel pépesítsd, majd töltsd vissza!
- Füstölt hús helyett főzz a levesbe füstölt sajtot!
- A hagyományos köretek helyett hetente egyszer főzz más gabonát!
A harmadik fontos terület a kenyrfélék fogyasztása.
- Első lépésben kenyeret vásárolj zsemle és kifli helyett!
- Utána egyre kevesebb fehérkenyeret vásárolj, de legyen otthon rozskenyér vagy tönkölybúzából készült kenyér! Így ha éhesek maradnak, ehetnek belőle.
- Két apró trükk: a kenyeret a lehető legvékonyabbra szeleteld!
- Ha egy mód van rá, pirítost egyél!
- Kenyeres vacsorák/reggelik helyett készíts mást az asztalra!
A fenti példák mind olyan praktikus tanácsok, amelyek segítenek abban, hogy te is meg tudd tartani a diétádat, és a család számára se legyen sokkoló élmény a váltás.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Ez egy nagyon jó kis lista!
Nem könnyű váltani, különösen egész családdal, és pláne úgy, hogy van egy nagyon jól működő, mindenki által imádott repertoárunk. Rengeteg energia mire az új ételek akkora számban és olyan formában kerüljenek az asztalra, hogy mindenkinek elégedettségére váljék. Tapasztalatom szerint először igényli az ember a régi ételek “hamisítását”, egészséges formába öltött kopírozását, de később már el tud mozdulni és nem fogja egyáltalán hiányolni a régi ételeit.
Egy tipp, hátha még nem próbáltad, próbáltátok. Én a brokkolikrémlevest korábban mindig krumplival készítettem és sohasem ízlett igazán. Míg egyszer megkóstoltam borsóval. Hmm… Valami fantasztikus! Pusztán egy kisebb hagyma dinsztelve, egy brokkoli, 1-2 petrezselyemgyökér vízzel felöntve, majd amikor felforrt kb egy csészényi borsó. Még néhány perc és már turmixolható is. A krémessége megvan, a víz mennyiségét annyi próbálkozás után sem sikerült belőnöm 😉 de sűrűbben is korábban fogy el, minthogy felkészültek volna a tudatra, hogy máris kiürült az edény.
A fehérliszt még mindig nem került teljes mértékben felszámolásra, én is apránként helyettesítem be őket teljes kiőrlésűvel, zabliszttel (mire jó a kávédaráló!) és kókuszliszttel. Ez utóbbinak előnye, hogy magas a fehérjetartalma is és én kifejezetten szeretem az ízét is.
Köszönöm ezt a cikked is 🙂
Suzita, nagyon klassz ötletek! 🙂 Köszönöm, hogy leírtad!
Virág! Jól értem, hogy a liszt helyett zabpelyhet teszel a tésztába? Mindegy, hogy finomat, vagy nagyobbat? Vagy zabpehelylisztet?
Igen 🙂 Én ledarálom a kisszemű zabpelyhet a kávédarálón 🙂 Kávét sosem darálok benne, így nincs mellékíze 🙂
Erről a témáról úgy olvasnék még.A net tele van fogyókúrás tippekkel,de engem Nagy családi életmódváltás érdekelne.Köszönöm a bejegyzést.Nagyon hasznos volt.