A héten már böjti időszakban járunk, így nem került hús az asztalra.
Ebből kifolyólag sokkal gyorsabban elkészülnek ezek az étleek, ez kifejezetten jó hír azok számára, akik nem szeretnek, vagy nincs idejük sokat forgolódni a konyhában.
Igaz azonban, hogy az elkészítés idejébe nem számoltam bele azt az időt, amikor az étel készül ugyan, de nekem semmi dolgom vele, pl. rögtön a céklapástétom esetében, míg a sütőben sül a cékla.
De akkor lássuk is a recepteket sorban!
Reggelire készült céklapástétom – igazi firss, tavaszi íze van, nagyon szeretem!
A Polgár Farmról fürjtojás is került a pirítosokra.
Céklapástétom recept:
Hozzávalók:
- 4 db cékla
- 15 dkg natúr vagy enyhén sós sajtkrém
- 1 evőkanál torma
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A céklákat alaposan megmosom, majd alufóliába csomagolom, és beteszem a sütőbe. 2 órán keresztül sültek, majd még melegen megpucoltam. Késes aprítóval pépesítettem, elkevertem a sajtkrémmel, és a tormával. Ennyi.
Már kenheted is a piritósra!
A másik kedvencünk az avokádó pástétom.
Két darab avokádóból jól lakik egy 7 fős család.
Avokádókrém recept:
Hozzávalók:
- 2 db avokádó
- 15 dkg natúr vagy enyhén sós sajtkrém
- 2 evőkanál görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Az avokádót vágd félbe, és kapard ki a húsát! Késes aprítóba tettem ezt is, majd hozzákevertem a sajtkrémet, joghurtot, fokhagymát. Összekevertem, és kész. Mivel ezt sütni sem kellett, nem volt több, mint 10 perc 🙂
A legfinomabb tavasz-ízű leves borsóból készül.
Sajnos nem mindig tudok ellenállni neki, így gyakran főzöm.
A család néha már unja, de most böjt van, nem? 🙂
Mentás zöldborsókrém leves receptje:
Hozzávalók:
- 2 bögre zöldborsó
- 2 bögre kókusztej
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 csokor petrezselyem
- mentalevél ízlés szerint
- só
Elkészítése:
A kókuszzsíron megfonyasztom a zöldborsót. Felöntöm fele kókusztej-fele sós vízzel. Puhára főzöm a borsót. Fűszerezem petrezselyemmel és mentalevéllel. Botmixerrel pépesítem. Kruton vagy reszelt mozarella illik hozzá 🙂
Szélesmetélt zöldségekkel, édesburgonyával és lazackockákkal – természetesen pennével is finom lesz.
Akár vacsorára is ajánlom, mert a leghosszabb időt az veszi igénybe, míg a tészta megfő hozzá 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg szélesmetélt
- 1 db nagyobb édesburgonya
- 2 szál sárgarépa
- 10 dkg bébispenót
- 1 pici cukkini
- 30 dkg lazac
- 3 db paradicsom
- fokhagyma, kapor, petrezselyem, só
Elkészítése:
Először elkészítem a zöldségeket: olívaolajon megpárolom a paradicsomot, spenótlevelet, édesburgonyát, sárgarépát és cukkinit. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a kockákra vágott lazacot. Fűszerezem fokhagymával, kaporral, petrezselyemmel.
Kifőzöm a tésztát, és összekeverem a zöldséges lazaccal. Kész 🙂
Spenótos-sajtkrémes gnocchi – hát hogy őszinte legyek, a gnocchit egyszerűen megvettem a boltban.
Egyrészt így megspóroltam mintegy két órát a konyhában, másrészt ez teljes kiőrlésű lisztből készült, és ezt még nem kísérleteztem ki, szóval ez volt az aduász, amivel a teljes felmentést megadtam a kényszeres főzési megfelelésemnek. Ráadásul még finom is volt!
Hozzávalók:
- 1 csomag gnocchi
- 1 zacskó bébispenót (20 dkg)
- 20 dkg natúr, vagy enyhén sós sajtkrém
- fokhagyma
- pici olívaolaj
- a fekete olajbogyó nagyon jól illik hozzá, de természetesen elhagyható
Elkészítése:
A boltban vásárolt gnocchit csak sós vízben ki kell főzni. Leszűrjük, félretesszük.
A bébispenótot egy kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk. Vigyázz, 2 perc, és már készen is van. Rádobjuk az áttört fokhagymagerezdeket, sózzuk ízlés szerint.
Hozzákeverjük a sajtkrémet. Ekkor már levesszük a tűzről!
Tetejére mehet olajbogyó, paradicsom, friss fűszer levelek, pl. bazsalikom.
Zöldségek gombával – na ennek a finomságnak nincs is rendes becsületes neve, pedig igazán megérdemelne egyet.
Mert nagyon finom, laktató fogás a sok gomba miatt. Sőt, minél több sajttal szórod meg a tetejét, annál finomabb lesz!
Hozzávalók:
- minél többféle apróra vágott zöldség
- gombafejek
- mozarella sajt
- olívaolaj
- bármilyen zöldfűszer: bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, kapor, tárkony, stb
Elkészítése:
Pici oldajon megdinsztelem az apróra vágott zöldségeket. Fűszerezem, sózom ízlés szerint. Ha kész, kiveszem a serpenyőből, és félrerakom. A gombafejeket egyben hagyom, és mindkét oldalukat megsütöm a serpenyőben.
Ebben ugye benne marad a zöldségek fűszeres olaja, de sót még igényelt.
A tányérra forrón tettem, és megszórtam sajttal, ami ezért szépen megolvadt rajta – mi ezt nagyon szeretjük.
Energiabombák – szó szerint! És sütni sem kell!
A gyerekek kedvence.
Nincs benne cukor, nincs benne liszt, nincs benne tej – erre mondják, hogy mindenmentes.
És akkor nézzük, mi az, ami VAN benne!
Hozzávalók:
- 1 bögre mogyoróvaj (házilag is elkészítheted, ha van egy késes aprítód)
- 2 bögre zabpehely
- 1 bögre aszalvány apróra vágva. Ez bármi lehet: datolya, mazsola, áfonya van az enyémben, de füge, sárgabarack, szilva, stb is mehet bele!
- negyed bögre méz – ez elhagyható
Elkészítése:
A mézet és a mogyorókrémet összekeverjük, és egy lábosban meglangyosítjuk. Azt javaslom, a mézet tényleg csak akkor hagyd ki a receptből, ha allergia, vagy cukorbetegség miatt nem fogyaszthatja valaki a családból. Mert nem csak édesít ebben az esetben, hanem a süti állagát is pozitívan befolyásolja. Kipróbáltam méz nélkül is, teljesen működik, csak kicsit morzsalékosabb volt.
Ez után nincs más dolgunk, mint hozzákeverni az apró szemű zabpelyhet és az aszalványokat.
Mivel ebben az esetben mind a zabpehely, mind a mogyoróvaj állaga nagyon eltérő lehet, arra készülj, hogy lehet, hogy nálad picit módosulnak az arányok! De semmi pánik, mert elrontani nem lehet! Csak mondjuk ne zúdítsd bele a mogyoróvajas mézbe az összes zabpelyhet, hanem apránként add hozzá!
Az elkészült kis golyókat forgasd meg zabpehelyben!
Jó étvágyat! 🙂
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!