Ismét egy pénztárcakímélő házi megoldás: a bolti peanutbutter itthon is gyorsan elkészíthető. Ebben aztán tényleg csak mogyoró van, és annyi cukor, amennyit mi teszünk bele. Ha akarjuk, semennyi.
Kiszámoltam, nagyjából negyedannyiba kerül, ha otthon készül.
Szóval végy egy csomag (20 dkg) sótlan mogyorót! Öntsd bele egy késes aprítóba, és nyomd meg a gombot! Én tettem mellé 2 evőkanál barnacukrot, és egy csipetnyi sót is.
Először csak recseg.ropog a sok mogyoró, majd felmászik az edény oldalára, de legyél kitartó, megadja majd magát! Azért néha megállok, lekaparom a tégely oldaláról, és folytatom az aprítást.
Pár perc, és folyni kezd.
És akkor készen is van.
Pirítóssal szoktuk reggelizni.
Ha maradna a mogyoróvajból, akkor még kekszet is sütök belőle! Ez olyan keksz, ami kívül ropogós, belül kicsit nyúlós. Ha szereted az ilyen típusú aprósütit, akkor érdemes kipróbálnod ezt is.
Mi kell hozzá?
-20 dkg mogyoró, vagy ebből készült mogyoróvaj
-10 dkg vaj
-20 dkg liszt
-20 dkg cukor
-1 tojás
A hozzávalókból tésztát gyúrok, és beteszem a hűtőszekrénybe pihenni. Kb 1 óra múlva golyókat formázok a tésztából, és tepsibe ültetem őket.
Utána minden golyót szétnyomok egy sütipecséttel.
Beteszem az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 15 perc alatt sül meg, ha kicsit pirulni kezd, akkor már jó.
Jól eltartható, fémdobozban sokáig friss marad.
Mindig annyit készítek, hogy legyen a másnapi tízóraik csomagjában is!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia Virág! Most csinálom a kekszet. Nem saját, hanem LIDL-féle sima (nem darabos) mogyoróvajból. Mindent összekevertem, de a tészta olyan száraz, hogy morzsálódik. Ilyennek kell lennie? Vagy a bolti mogyoróvaj kevésbé zsíros s még kéne hozzá adnom plusz vajat? Most hűl a hűtőben, de nem tudom, hogy hidegen változni fog-e, talán még inkább morzsálódós lesz… Van valami ötleted? KÖSZI! Pénteken indulunk angol táborba, a gyerekeknek szerettem volna valami egészséges és tápláló rágcsálnivalót készíteni.
Kedves Szilvi!
Nem, nem ilyennek kell lennie. A házi mogyoróvaj egyébként sokkal folyósabb, mint a bolti – szóval tegyél a tésztához tejet pár kanállal. 🙂