Sokat gondolkoztam rajta, belevágjak-e…mert már annyian írtátok és kértétek, hát úgy döntöttem, legyen!
Ez most egy kihívás is számomra, bírom-e majd, hogy minden nap feltegyem ide, a Napi menü alá, hogy mit főztem, leírjam, hogyan készült, és egy praktikus ötletet adjak neked ahhoz, hogy gyorsan, egyszerűen tudj meleg ételt tenni az asztalra.
Gyorsan? Igen, ez nálam fő szempont.
Nem azért főzök gyorsan, mert túl akarok lenni az egészen…
Azért főzök gyorsan, mert kevés az időm, mégis fontos számomra, hogy a főzés ne maradjon ki az életemből!
Egyszerűen? Igen, ez is fontos szempont.
Egyszerű étel számomra az, amihez nem kell Japánból rendelni az alapanyagot.
Fontos tudnod, hogy nem követünk semmilyen étkezési irányzatot, tehát alkalomadtán finomított kristálycukrot és fehér lisztet is találsz a hozzávalók között. Természetesen igyekszem minél egészségesebben főzni 🙂
És akkor következzen az első nap!
A praktikus tanács:
Főzz két levest egyszerre!
Ez azért jó dolog, mert a főzés során a legtöbb időt az előkészületek veszik el: lábost elővenni, zöldségeket pucolni, darabolni, és eközben figyelni, mikor puhul meg, mikor készül el. Amíg főzöl, nemigen tudsz mást csinálni.
Én próbáltam közben blogot írni, de nem jött be…mindkettőt elbénáztam aznap.
Azonban két leves főzni nem kétszer annyi idő!
Ezért én ma is két levest főztem!
1. Gombakrém leves – hozzávalók:
- 50 dkg gomba, nálam laska és barna csiperke vegyesen
- petrezselyem
- kakukkfű
- só
- ételsűrítő (étkezési keményítő)
- 2 evőkanál olaj
- reszelt sajt a tetejére
- 2 dl tejszín (ha nincs otthon, jó a tej is!)
A gombát felaprítom, megsózom, és olajon dinsztelni kezdem. Amikor levet ereszt, hozzáadom a kakukkfüvet, és az ételsűrítőt. Jól elkeverem, és felengedem forró vízzel. Nem szabad sokáig főzni, éppen csak forrald össze!
Botmixerrel összeturmixolom, annyira, hogy néhány gomba azért darabokban maradjon benne.
Hozzáöntöm a tejszínt, a reszelt sajt csak a tányéron kerül rá!
2. Magyaros karalábé leves – hozzávalók:
- 3 db karalábé
- 5 dkg bacon szalonna
- só
- pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- petrezselyem
- 3-4 gerezd fokhagyma
A karalábét felkockázom, és az apróra vágott baconszalonnával a tűzhelyre teszem. Belenyomom a fokhagymát!
Amikor kis levet ereszt, sózom, hozzáadom a kanál lisztet, és pirospaprikát. Felöntöm vízzel, és addig főzöm, míg meg nem puhul benne a karalábé.
A tányéron friss petrezselyemmel megszórom!
A két leves közül az egyik kerül csak az asztalra, a másikat elteszem másnapra.
A második fogás ma
cukkinis-tejszínes tészta – hozzávalók:
- 3 db nagyobb cukkini
- egy szál sárgarépa
- tej (kb fél liter)
- 2 dl tejszín
- vaj (kb 5 dkg)
- liszt (3-4 evőkanál)
- fokhagyma
- kakukkfű, oregánó
- bors
- 3-4 evőkanál olaj
- 30 dkg reszelt sajt (nálam: mozarella)
Fogok egy nagyobb hőálló tálat, és beleteszem a kockára vágott cukkinit, és sárgarépát. Megszórom a zöldfűszerekkel, rányomom a fokhagymát, meglocsolom az olajjal, és beteszem a sütőbe. Ez ott szépen puhul magában, addig én megfőzöm a tésztát, lereszelem a sajtot, és elkészítem a besamel mártást. Ez szuper módszer, hogy egy edénnyel kevesebbet kelljen mosogatnom a főzés végén! Hurrá!
A besamel mártás egyszerű: a vajat megolvasztom, belekanalazom a lisztet, a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Felöntöm tejjel, és addig főzöm, míg el nem kezd sűrűsödni.
Addigra jó lesz a sütőben a cukkini is!
Kiveszem a tálat a sütőből, ráöntöm a főtt tésztát, a besamelt, és lazán összekeverem. Megszórom a reszelt sajttal (én ezen is keverek egy kicsit), és visszatolom a sütőbe, hadd piruljon meg!
Az egész nem volt több, mint 40 perc 🙂
Ha nem szeretnél lemaradni a holnapi menüről sem, iratkozz fel a hírlevélre!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia,
Nincs nagy csaladom megis ezek a kedvenc bejegyzeseid toled. Biztos minennapban lesz valamilyen hasznos trukk 🙂
Köszönöm kedves soraidat! 🙂
Szia!
A cukkinis-tejszines tesztaba mikor kerul a tejszin?
Koszonom: Eniko
Kedves Enikő!
A tejszín a besamel-mártásban van! 🙂
Mennyi tésztát főzöl be ehhez az adaghoz?
Szia Andi!
egy csomag 50 dkg tésztát főztem hozzá 🙂
Ezt a cukkinis tésztát én is el szoktam készíteni. Csak mostanában együtt főzök mindent egy tálban. Még a tésztát is. Mindent beleteszek egy edénybe, és felöntöm annyi vízzel, h ellepje az összetevőket. A tejszínnel csak habarást készítek a végén. Amikor besűrűsödik a mártás is, ráreszelem a sajtot és edényestől berakom a sütőbe. 🙂
Nagyon jó 🙂 Köszi 🙂
Nincs mit. Egy főzős műsorban láttam ezt a megoldást. Ott hámozott paradicsomot főztek össze zöldségekkel és spagetti tésztával. 🙂