Ma ismét úgy dolgoztam előre, hogy a főzéssel töltött idő kb negyed órával növekedett meg. Tehát a szombati ebédünk készen van, a hűtőben várja a holnapot.
Negyed óra alatt egészen biztosan nem készült volna el a pazar kacsasült, ebben biztos vagyok.
Ma dupla adag levest főztem, zöldborsóból.
Ez egy különleges leves, története van. Gyerekkoromban a nagymamám főzött sokszor borsólevest, amit nagyon szerettem. Ő azonban korán és váratlanul ment el, és soha, de soha, senki nem tudott többé olyan borsóleves főzni nekem, mint ő.
Sokáig kísérleteztem, kipróbáltam rengeteg borsóleves-receptet, mire megtaláltam azt az ízvilágot, ami a legközelebb van nagymama borsóleveséhez.
Most ezt hoztam el nektek.
Borsóleves – hozzávalók:
- kb 40 dkg mirelite borsó
- 2 evőkanál olaj
- 1 kiskanál cukor
- petrezselyem, lestyán
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
Borsóból az IGLO márkát részesítem előnyben, mindig zsenge zöldborsó van a zacskóban. Tudom, nem a legolcsóbb, de tényleg nagyon finom!
A borsóra ráöntöm az olajat, cukrot és a sót.
Addig dinsztalam, míg a cukor picit karamellizálódni nem kezd.
Közben elkészítem a vajasgaluskát hozzá.
1 tojást elkeverek 5 dkg liszttel, és kb 5 dkg puha vajjal. Megsózom. Félreteszem.
Amikor a borsó már puha, a lábosba szitálom a lisztet és a pirospaprikát. Egyet forgatok rajta a kanállal, majd felöntöm forró vízzel.
Amikor forrni kezd, beleszaggatom a vajas galuskát.
El is készült 🙂 A fele megy a hűtőbe, holnapra. A másik felét megesszük ma.
A leves után lapcsánkát sütöttem, fokhagymás juhtúróval megkentük.
Lapcsánka – hozzávalók:
- annyi szem krumpli, ahányan vagyunk
- 4 krumpliig 1 tojás, 8 krumpliig 2 tojás
- liszt – ez nehéz kérdés, mert függ attól, mennyire “leves” a krumpli és mekkora a tojás. 4 krumplihoz nagyjából egy bögrényi lisztet számolunk (bögre 3 dl)
- só
- fokhagyma
- tejföl vagy juhtúró (én görög joghurttal elkevert juhtúróval szoktam tálalni)
A krumplit meghámozzuk, és lereszeljük. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojás és a lisztet. Lazán elkeverjük, majd kanállal libazsírral kikent serpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalát.
Fokhagymás joghurtos-juhtúróval mindmegesszük.
Miközben a lapcsánkával állok a tűzhely mellett, fogtam egy pecsenyekacsát, és tepsibe ültettem.
Megszórtam Kotányi sültcsirke fűszerkeverékkel, lefedtem alufóliával, és betoltam a sütőbe. Lassan sütöm, 160 fokos sütőben, alufólia alatt. Kell neki 4-5 óra, mire teljesen átsül és megpuhul. Utána elzárom alatta a sütőt, és benne hagyom még 1-2 órára. Szombaton már csak a bőrét kell pirítani!
Mai praktikus tanács: ha csak lehet, hétvégére főzz előre!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!