Emlékeztek még, hogyan lehet 1 kg csirkemellet vagy gombát 10 perc alatt bepanírozni?
Nos, ha igen, akkor Dragomán György neve biztosan ismerősen cseng majd – igaz?
Szombat reggel kaptam tőle egy rövid üzenetet, hogy ismét van egy recept, amit érdemes lenne megosztanom. Bár vakon bízom minden kedves emberben, de addig semmit nem osztok meg a blogon, amíg ki nem próbáltam.
Hogy sütöttem eddig a krumplit? Forrósítottam az olajat, bele a krumpli, fröcsköl az olaj, azért persze finom az aranybarna rosejbni, gyerekek sorban állnak érte, nyomkodják a ketchupba, az alja szottyosodik a papírtörlőn, de szeretjük, elfogy az is….
Most azonban próba kipipálva, itt az egyszerű recept, olvassátok!
Fogok egy vaslábast, beleteszek 2 kg meghámozott, hasábokra vágott krumplit.
Ráöntök annyi olajat, hogy elfedje.
Nagy lángra veszem alatta a tüzet, és hagyom (kerámialapos tűzhelyen 9-es fokozat). Nem kavarom, nem piszkálom, csak kerekre nyílt szemekkel nézzük mindannyian, mi lesz ebből.
Mi lenne? Forrósodik az olaj, és sülni kezd benne a krumpli.
Amikor szép aranybarna lesz, fém szűrőbe szedem. Ennek is oka van, ebben nem szottyosodik meg.
És tényleg.
Ropogós, finom, az olaj nem fröcskölt, nem pattogott.
Viszont be kell szereznem még egy vaslábost, mert ugye két kiló krumpli, ami ennyire finom, meg se kottyan minálunk….
Az eredeti leírást ITT találjátok.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Nagyon jól hangzik! Virág, nem szívja meg magát a krumpli? Én mindig azt gondoltam, hogyha idő előtt(tehát még nem forró olajba)teszem a krumplit, akkor lesz olyan olajosan szottyos. Különben itt a belgák kétszer sütik, először félig megsütik, majd lecsöpögtetik és újra sütik…ez az igazán ropogós! Macerás, de megéri kipróbálni:-)!
Kedves Zsófi! Én is attól féltem, hogy olajos lesz, de nem! A belga változat tényleg fincsi, próbáltam már, csak hát igen, …. macerás 🙂
Jól néz ki! Mekkora vaslábasban készíted?
Jó kérdés…sose mértem még le…de pont belefért a 2 kg pucolt krumpli, olajjal nyakon öntve.
Nagyon jól néz ki. Csak vaslábosban lehet? Mert az nekem nincs…
Kedves Juli, a recept szerint igen. Nem próbáltam másban 🙂
Szia Virág,
mi is nagyon szeretjük a sült krumplit, de a vele járó olajszagot, fröcsögést (a gyerekeket győzöm távol tartani a konyhától a balesetek elkerülése végett) már kevésbé.
Nekünk a Tefal actifry (nem vagyok területi képviselőjük 🙂 ) jelentette a megoldást. NAgyobb beruházás egy családnak, de megéri: nincs olajszag, egy kanál jó minőségű olajjal megsül 1 kg pityóka. Lehet fűszerezni az olajat vagy a krumplit, lehet kísérletezni 🙂
Mi egy régebbi változatot vettünk, egy áruház bemutató példányát, negyed áron. Érdemes figyelni az akciókat 🙂
ÉS a legjobb benne, hogy nemcsak krumplit, de zöldségeket, húst is lehet benne késízteni, sőt olvastam, van aki a fánkot is ezzel a géppel süti!
Nemcsak a sültkrumplit, hanem Dragomángyörgy írásait is szerettem 🙂
Ma végre kipróbáltam. Brassóira vágyott a család. Vaslábosom nincs, de egy nagy tefal lábosban is működött és kockaburgony sült. Tuti recept és nem kell ott állni mellette 🙂
Érdeklődöm,hogy vaslábost hol és mennyiért lehet beszerezni?
És kb.mennyi olaj az, ami ellep 2kg krumplit?
Én a TESCO-ban vettem, pár éve 6000 Ft volt. Most itt találsz:
http://beston.hu/konyhafelszereles/edenyek/ontottvas-termekek.html
Olaj? Őszinte leszek: sosem mértem. Függ a lábos nagyságától is szerintem.
Holnap egy szem krumlival kipróbálom.
Sima lábasban is működik 🙂 Csak nagyon sokat kellett várni, mire kész lett.