Miért érdemes liba- vagy kacsazsírt olvasztani otthon?
Először is nagyon egyszerű elkészíteni.
Másodszor ebben nem lesz semmi más, csak liba-vagy kacsazsír. A boltokban kapható liba és kacsazsírok azért minimum antioxidánst tartalmaznak.
Harmadszor pont annyi lesz benne az ízesítés, ahogyan te szeretnéd. Mi pl fokhagymásabban szeretjük.
Negyedszer pedig: süthetsz bele liba- vagy kacsamájat is. A közhiedelemmel ellentétben nem annyira drága, mint gondolnád.
Hogyan készül?
Egy kislábosba pakold bele a libahájat!
Ha csak zsírt szeretnél készíteni, akkor pakolj bele még többet! Nyomj át annyi fokhagyma gerezdet, amennyit szeretnél. Én fél kg zsírhoz 5 gerezd fokhagymát használok. Önts a lábosba icipici tejet, max fél decilitert! Alacsony hőfokon hagyd olvadni a hájat! Én a 9 fokozatú főzőlapon kb 3-4 között kb 1 órán át olvasztom.
Nagyon finom vacsorátok lesz, ha liba/kacsamájat is teszel két réteg háj közé. A májat ne sózd meg, csak miután elkészítetted! Ha sütés előtt megsózod, akkor megkeményedik.
Természetesen ne pecsenyemájat használj (bár azzal is finom), hanem ha lehet, akkor kifejezetten a májra hizlalt liba/kacsamájat vásárolj. Nem fogod eltéveszteni, ennek kilója 8-9000 Ft. Én kb 10 dkg-ot szoktam vásárolni a fél kg háj mellé. Ez azonban napokig elegendő, mert vékonyan kenjük a kenyérre.
A liba/kacsazsír sokoldalúan felhasználható, ma például serpenyős krumplit készítettem. Az újkrumplit majdnem megfőztem, de még mielőtt elkészült volna, levettem a tűzről. Megfeleztem mindegyik szemet. Kacsa- vagy libaízsíron serpenyőben át kell sütni, friss zöldhagyma vagy más zöldfűszer, saláta illik mellé – na meg husi, leginkább liba vagy kacsacomb.
Itt arról olvashatsz, egészséges-e a liba- és kacsazsír.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
mi csirkemájat sütünk bele, és azzal “turmixoljuk” össze.
hűtőbe téve, dermedés közben meg-meg keverve, finom “libamájas” kencét kapunk.
a zsír ízét teljesen átveszi a csirkemáj. 🙂
Húha, finom lehet! Ki is próbálom! 🙂 Köszi!