Új sorozatot indítok a mai nappal kezdve, melyben napi menüket gyűjtök össze.
Mint nagycsaládos anya, 20 év alatt annyi gyakorlatra tettem szert, hogyan tudok hatékony időgazdálkodással a legtöbbet kihozni a konyhából, hogy úgy döntöttem, nem vagyok nagyképű, ha szakértőnek gondolom magam a témában. Nem lesz ez gasztroblog, ám amit az asztalra teszek nap mint nap, azt megtalálhatjátok, ha a jobb oldali címkefelhőben a MENÜ-re kattintotok. Most még picike, úgy kell keresgélni, de szerintem hamarosan nagyobbra nő a betű mérete….
Mivel nálunk senki sincs közétkeztetésre befizetve, mind a nyolcan itthon eszünk nap mint nap. Néha persze megpróbálkozunk befizetésekkel, de gyakorlatilag teljesen értelmetlen, úgysem eszik meg, amit a suliban kapnak.
Az idők során kialakult az a gyakorlat, hogy csoportosítom a házimunkákat.
Egyik nap vasalok, másik nap főzök, harmadik nap takarítok, stb. Majd egyszer részletesen leírom ezt is. A mai poszt azonban arról szól, hogyan lehet egy nap, egy ebédfőzéshez szükséges időben két-három napra előre főzni.
Ehhez először is előre kell gondolkodni…úgy kell megszervezni a konyhai teendőket, hogy minden eszközt maximálisan kihasználjunk.
Hétfőn például sosem főzök, akkor esszük a hétvégi maradékokat.
Kedden pedig két napra előre főzök.
Most éppen túrógombócot sütöttem, és tárkonyos pulykaragulevest főztem.
A tárkonyos pulykaragu leves receptje következik:
Hozzávalók: 1/2 kg pulykamell, zöldségek vegyesen, 3 dl tejföl, tárkony, 1-2 evőkanál liszt, só, olaj, ha van időm, akkor csipetke kerül bele, ha sietek, tészta.
Elkészítés: az olajon megdinsztelem a húst, és a zöldségeket, majd megsózom. A só azért fontos, hogy levet eresszen a hús. Amikor fehér a hús és levet is eresztett, hozzáadom a két kanálnyi lisztet, majd felöntöm forró vízzel. Ekkor fűszerezem. Én friss tárkonyt szórtam bele, meg kevés kakukkfüvet, bazsalikomot. Addig főzöm, míg meg nem puhul a hús, és a zöldségek. Ekkor belekeverem a tejfölt, és kész. (most tésztát főztem bele)
Húsból ilyenkor többet vágok fel, azokat serpenyőben előkészítem másnapra, azaz olajon megdinsztelem, és zöldségekkel összekeverem. (így lesz holnapra is ebédünk)
Amíg a leves fő, a túrógombócot beteszem sülni. Ehhez már előző nap bekevertem a tésztát, mert annak állnia kell.
Nem főzöm a gombócot, mert az sokkal több időt vesz igénybe, és ott kell mellette állni, ráadásul a főzővíz és a pirított morzsa elfoglal két főzőhelyet is, szóval nehezebben tudnék előredolgozni másnapra.
A sült túrógombóc a következőképpen készül:
Hozzávalók: 1 kg túró, 3 db szikkadt zsemle beáztatva, 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom leve és héja, mazsola, fél liter tejföl elkeverve vaníliás cukorral, a tetejére pirított morzsa.
A túrót és a beáztatott, de kinyomkodott zsemlét, cukrot, tojást a keverőtálba teszem, és összekeverem. Hozzáadom a mazsolát, citrom levét és héját. Ezt állni hagyom egy éjszakán át, majd másnap egy hőálló tálba gombócokat gyúrok belőle. Ezeket leöntöm a vaníliás cukorral elkevert tejföllel, majd beteszem sülni. 170 °-on addig sütöm, míg a tejfül meg nem pirul a tetején. Akkor kiveszem, megszórom pirított zsemlemorzsával.
Így néz ki, ha készen van. A sütőből kivéve szórom rá a pirított morzsát. A morzsába nálam most dió is került, mert volt egy bontott zacskóval, ezt cukorral ledaráltam, és összekevertem a morzsával. Mit ne mondjak, feldobta! 🙂
A holnapi ebéd már csak 15 perc lesz: pulykaragu rizzsel 🙂
MAI TIPP:
- Sokféle étel van, amit főzni szoktunk, így ott kell állni mellette. Próbáld ki sütőben sütve! Amíg sül, mással tudsz foglalkozni.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Szia! Szuper ötlet ez a mai menü! Egy kétéves édesanyja vagyok és kétnaponta rendszeresen felmerül a kérdés: mit főzzek ma? Talán így sikerül majd szervezettebben… 🙂
Nagyon jó ötlet ez a két napra főzés – én is szoktam, de néha megtörténik, hogy a két napra főzött étel egy nap alatt fogy el…. és még csak kicsik. Én szivesen olvasok ilyen-olyan háztartási trükkökről, megoldásokról nálad – mindig kiváncsi voltam, mások hogyan csinálják 🙂
Köszi! A főzéssel mindig megszenvedek! Lelkesen várom a napi menüket! 🙂 Egy 5 gyermekes anya
Like-like! köszönöm, követem minden nap:-) már most imádom!
Kedves Virág,
Megosztanád a házimunkára vonatkozó időbeosztási praktikáidat amit említettél hogy majd leírod később?
Vagy esetleg született már rá poszt?
Nagyon köszönöm!
Szép napot!
Ági
Kedves Ági!
Itt találod ezeket az írásokat:
https://gyereketeto.hu/tag/szervezes
Köszönöm szépen, nagyon hasznosak. Írtad még fentebb, a cikkben, hogy csoportosítod a házimunkákat, egyik nap csak vasalsz, másik nap főzöl stb. Erről várhatjuk majd a bővebb posztot? Köszi előre is!!
Igen, már majdnem elkészültem vele 🙂
Juhúúú, de jó, köszönöm előre is !:-) Szép napot!