Az, hogy az új év első napján lencsét kell enni kőbe vésett parancs nálunk a családban. De miért? Leginkább azért, mert szeretjük, ugyanis a babona igen messze áll tőlünk. 🙂 A hagyomány szerint viszont minden szemes étel, tehát a lencse, a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban a szerencsét, a gazdagságot jelképezik. A babona szerint tehát azért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre. Ha ezen múlik, hát legyen. Tartottunk egy főrpóbát, vörös lencse levest főztem, friss zöldségekkel, és sajt-chips-szel.
Hogyan készül?
Mint minden, általam ismertetett recept – nagyon egyszerűen. 🙂
25 dkg vöröslencsét sós vízben feltettem főni. A vöröslencsét nem szükséges beáztatni, és 10 perc alatt puhára fő, kész főnyeremény! Amikor már puha, botmixerrel pürésítettem. A tetejére friss zöldségeket vágtam apróra: uborkát és kápia paprikát. Pirított kenyérkockával, sajtchips-szel került az asztalra.
A sajt-chips is nagyon egyszerű levesbetét. A vele járó pár perces munka bőven meghozza a gyümölcsét! Ehhez lereszeltem a sajtot, majd sütőpapírra halmozunk belőle kis gombócokat. Betoltam a sütőbe (170 fokon). A sajt olvadni kezd, szétterül, majd pirul. Ekkor kiveszem, és egy-egy szál ropit nyomok bele, így kis sajtos nyalókáink lesznek. Forró krémlevesekhez tálalom. Ahogy megolvad a levesben a sajt….hmmm…:)
December 31-én szárnyast kell enni, mert ez majd elrepül a gondokkal, bajokkal. Ezért készül ilyenkor pulykából a gyros. Január 1-én viszont malacot kell enni, így újévkor malac-combot használok hozzá. A gyerekek nem szoktak reklamálni, simán eszik két napig a gyrost 🙂
Ez egy kicsit macerásabb ebéd, de ugyan mikor máskor fogjak neki, ha nem most, amikor nem rohanunk, és vígan töltjük az egész napot a konyhában?
A húst csíkokra vágjuk, fokhagymával, kakukkfűvel megdinszteljük.
Zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, én paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát tálaltam hozzá. A lilakáposzta hiányzott nagyon, de sajnos nem kaptam szépet, így kimaradt. 🙁
3-4 pohár joghurt fogy el nálunk, ebbe fokhagymát nyomtam, kaporral ízesítettem.
És akkor már csak a pita van hátra…
Amíg a fentiek elkészültek, megkel a tészta.
A tésztában amúgy semmi ördöngösség nincs. Emlékszem, három éve készítettem először, és nagyon féltem, sikerül-e…és hát persze, hogy sikerült – neked is fog.
1kg lisztből, 5 dkg élesztőből, 6 dl vízből készült a tészta. Először a langyos vízbe 2 evőkanál cukrot tettem, majd felfuttattam benne az élesztőt. Ekkor a robotgép táljába öntöttem a lisztet is a vízhez, majd megsóztam. Amikor a gép kidolgozta a tésztát, kb fél órán át kelesztettem. Lisztes deszkára borítottam, kinyújtottam, és egy müzlis tálka segítségével köröket szaggattam. 220 fokon kell sütni, 5-6 perc alatt felpúposodik, megpirul és kész. 🙂
Ugyanebből a tésztából készültek a malac-zsemléink. A maradék tésztadarabokat már nem nyújtottam ki újból, hanem Limarától ellesett mozdulatokkal zsemléket formáztam belőlük. Pici kerek orrocskát, és füleket tettem a zsemlékre, a szemük feketebors.
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Nagyon békés, boldog új évet kívánok!
Makai Jutka