Lassan megnyitom a házi laboromat. 🙂
Nagyon élvezem, hogy itthon, a saját konyhámban kotyvasztom mindazt, amit a boltban is megvehetnék.
Ráadásul a gyerekek, és István is hálás kóstolgatói, próbálgatói az új ízeknek, illatoknak.
Egy hete készül a vanília esszencia, és mostanra megérett arra, hogy veletek is megosszam.
Bátran állítom, érdemes nekiállni.
A boltban kapható vaníliás cukrot már régen elfelejtettük, azt eddig is saját magam gyártottam.
Egy jól zárható üvegbe tettem a hosszában félbevágott vaníliarudat, ráöntöttem a porcukrot, és eltettem a kamrapolcra. Amikor eszembe jutott, megrázogattam.
Amikor erősebb vanília ízére vágytunk, akkor kikapartam a vaníliarúd belsejét, és ezt daráltam össze a kristálycukorral.
A vanília esszencia viszont más.
Sütemények tésztájába, valódi, otthon főzött pudingba, krémekbe, fagylaltba keverhető.
A kelt tésztáknak kifejezetten jót tesz az alkoholos folyadék, a kelést segíti.
A főzött ételekből az alkohol elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják nyugodtan.
Hogyan készül?
Nagyon egyszerűen. 🙂
5 rúd vanília babot félbevágtam, majd hosszában bevágtam. Egy csatos üvegbe tettem, és ráöntöttem 2 dl vodkát. Jó hozzá a gyógyszertári etilalkohol is, vagy bármilyen semleges ízű, tömény szeszes ital.
Az eredeti receptben rumot is ajánlanak hozzá. De én most csak a vanília ízére voltam kíváncsi. 🙂
Ebben a löttyben kell áznia a vaníliarudaknak 2-3 hétig.
(Az eredménnyel egy hét után is elégedett vagyok, bele sem merek gondolni, milyen lesz később)
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Örülök ennek a receptednek is, nagyon jol hangzik. Mi is nagy vanilia rajongok vagyunk. Gyakran benezek Hozzad es mar sok mindent “vittem” Töled, köszi szepen, hogy megosztod mindenkivel.
Köszönöm a kedves sorokat 🙂 Remélem, ebben a receptben sem csalódsz. 🙂
Köszönöm én is a jó ötletet! Csak egy kérdés, három hét után kivesz és leszűr? köszi
Ez kimaradt…igen 🙂
Kedves Virag!
En csak azt szeretnem kerdezni, hogy hol lehet vaniliababot kapni?
Illetve vaniliaruddal is mukodik? Akkor fel kell haditani a rudat vagy csak ugy bele kell tenni?
Koszonom a valadzod es a jo otletet is. Gina
Nagyobb hipermarketekben lehet vaníliarudat kapni, azt jól ki lehet kaparni:)