A lapbook elkészítésével kapcsolatban sokszor szóba került már, hogy nem szabad egy nap alatt ledarálni az egész nyomtatható anyagot. A napi tanulás mellé nekünk 2 sablon elkészítése fért bele a napirendbe. Az egyik egy kísérleti megfigyelés, a másik pedig a fő témánk: a hópehely kialakulása.
A lapbook-ot szándékosan fekete-fehér sablonokkal készítettem (kevés színt azért csempésztem bele), ha ezeket színes lapra nyomtatjátok, jól mutat majd!
Hogyan is alakul ki egy hópehely?
Az interneten többfelé utánanézhettek, nekem ez a videó nagyon tetszett, feltétlenül nézzétek meg! Felnőtteknek szóló információt a Wikipédián találtok. A gyerekeknek összeírtam röviden, ez biztosan emészthető mennyiségű információ.
A hópehely keletkezése
- A levegő lehűl, és a benne lévő párából apró jégkristályok keletkeznek, melyek egy-egy porszemre fagynak rá.
- Ez a folyamat zajlik tovább, az apró jégdarabokra újabb és újabb jégdarabkák fagynak rá.
- Így keletkezik a a kristályos szerkezetű hópihe.
- Minél hidegebb van, annál látványosabb szerkezetű kristályok alakulnak ki.
- Amikor elég súlyosak már, akkor a talaj felé hullanak, újabb hókristályokkal ütköznek, és egyre nagyobbak lesznek.
Mai kísérletünk a hó térfogatváltozásának megfigyelése volt. Akinek olyan szerencséje van, mint nekünk, az könnyedén fog havat találni otthon akkor is, ha nem esett odakint. Szinte vadiúj fagyasztónkban sajnos mindig van némi hó.
Összeszedtünk gyorsan 150 ml havat, és hagytuk elolvadni. Nem árulom el, milyen eredményre jutottunk!
Kézműves és konyhai tevékenységet ötvöztünk, amikor Tortilla tésztájából hópelyhet sütöttünk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- kiskanál só
- 1 dl olaj
- 2 dl meleg víz
Először a lisztet és a sót keverem össze, amjd hozzáadom az olajat, késöbb a meleg vizet is. Én a robotgép dagasztóspiráljával keverem simára, pár perc alatt kész. A cukros változat ugyanígy készül, de só helyett 2 evőkanál cukrot teszek bele. A hópihéket mi most az édes variációval készítettük, a sós tészta estig vár, amikor tejfölös-sonkás töltelék kerül majd bele.
Szóval, a tészta összeállt.
Amikor elkészült, fóliába bugyolálom, és fél órát állni hagyom.
16 db kis gombócot készítek belőle.
Emese vékonyra nyújtja a tésztát. Nyolcfelé hajtjuk, ollóval mintát vágunk bele. Teflonserpenyőben mindkét felét pirosra sütjük. (Pont egy Miatyánk alatt készül el!)
Porcukorral megszórjuk, és kész.
Kapcsolódó tantárgyak:
- magyar irodalom, 5.osztály, mesék témakör (Holle anyó-műmese)
- természetismeret, 5 .és 7. osztály, halmazállapotváltozások
Folytatás holnap!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kedves Virág!
Most először készítettem tortilla lapokat. Csak fél adagot. A fél kg liszthez nekem nem volt elég fél deci olaj és 1 dl meleg víz. Nem állt össze, így még tettem hozzá érzés szerint, míg összeállt.
Finom lett.
Örülök ennek a tematikus hétnek. Mi csak tegnap fogtunk hozzá, de jó. Köszönöm.
Szia Lídia!
A lisztek között állítólag nagyon nagy eltérések lehetnek. Szerintem ez az oka, hogy más-más mennyiségű folyadéktól lesz jól formázható a tészta. 🙂 Örülök, hogy velünk tartotok, remélem, hamarosan fel tudom tenni a hiányzó két napot is.