Régóta ajánlom a tojástartókat játékok, tanulási eszközök formájában, és rendre érkezik egy-egy kérdés arra vonatkozólag, hogy jó dolog-e kisgyereknek adni a tojástartókat. Sok édesanya aggódik, hogy szalmonellával fertőződhet meg a gyermek a tojástartók által.
Mivel nem vagyok kompetens a kérdést illetően, feltettem a kérdést Dr. Birta Orsolyának, a MAMI GYÓGYÍT honlap szerkesztőjének:
Sok szülő rémálma, hogy fertőzött ételtől, sütitől, esetleg állatokkal érintkező csomagolóanyagoktól (például tojástartó) szalmonellafertőzést kap gyermeke. De vajon a felsoroltak közül melyiknek van valós alapja? És mi jellemző a szalmonellafertőzésre?
Kép forrása: wikipédia (katt a képre!)
Mi okozza a szalmonellafertőzést?
A szalmonellafertőzést vagy más néven szalmonellózist a Salmonella baktérium egyik fajtája okozza. A baktériumnak több fajtája van, nálunk itthon a Salmonella enteritidis okoz leggyakrabban hasmenéses fertőzést.
Mik a fertőzés forrásai?
– beteg állatok vagy tünetmentes, de hordozó állatok
– ritkábban beteg emberek vagy tünetmentes, de hordozó emberek
Hogyan terjed a fertőzés?
– állati eredetű fertőzött élelmiszerrel, főleg nyers tojással, amelyben nagyszerűen szaporodik. A nyers tojás igazi táptalaj a baci számára!
– a fertőzött élelmiszerből készült készételekkel, amelyek nincsenek megfelelően hőkezelve, például nyers tojásból készült ételek, tatárbeefstek, carpacció, nyers alkotóelemekből álló dolgok, például sushi
– olyan fertőzött ételekkel, amelyek nincsenek megfelelően tárolva például nagy melegben
– nem megfelelően hűtött, sokáig tárolt élelmiszerekben
– fertőzött ivóvízzel is terjedhet ritkábban
– emberről emberre közvetlen terjedés nagyon ritka
– a széklettel ürül
Mit okoz a szalmonellabaktérium?
A gyomor- bél traktus nyálkahártyájának gyulladását, és az ezzel járó kellemetlen tüneteket. 3-5 nap alatt spontán megszűnnek a tünetek, de a kórokozó ürítése még hetekig eltarthat!
Kik a veszélyeztetettek?
A legyengült immunrendszerű betegek, az idősek, és a kisbabák, főleg a 3 hónapos kor alatti csecsemők, gyermekek.
Melyek a tünetei a szalmonella fertőzésnek?
8-72 órás lappangás után hányinger, hányás, láz, hasi görcsök, véres- nyálkás- vizes hasmenés. A tünetek 4-8 napon belül maguktól megszűnnek, de a kórokozó ürítése még hetekig tarthat.
Mi a kezelése?
Ha kicsi a babád, szoptasd, szoptasd, szoptasd. Egyebekben tüneti terápiát alkalmazunk, azaz folyadékpótlás, elektrolitpótlás (ORS- orális rehidráló oldatokkal), lázcsillapítás, hányáscsillapítás, hasi görcsök elleni szerek. Mivel ilyenkor a bélbolyhok felületén található laktáz- enzim, amely a tejcukrot bontja, időlegesen elvész (majd később vissza fog épülni, ne aggódj), ezért amíg megy a hasad, addig ne igyál tejet és ne egyél tejterméket, mert csak rontasz a helyzeten. Szedj probiotikumokat, ezzel is segíted a bélflórád regenerálódását, vannak olyanok, amelyet gyerekeknek is adhatsz!
Miért nem adunk rutinszerűen antibiotikumot?
Mert az antibiotikum elpusztítja a bél normál flóráját is, és kiszelektálja az ellenálló szalmonella törzseket, amelyek vígan élnek tovább, mit sem törődve az antibiotikummal, így még jobban elnyújtva a betegséget. Antibiotikum csak szövődményes formában és a különösen veszélyeztetetteknek indokolt, és kizárólag orvosi rendelésre! NE ADJ MAGADTÓL ANTIBIOTIKUMOT!!!
Ráadásul az antibiotikum hatására gyorsan tünetmentes hordozóvá és ürítővé válhat a gyermek vagy a felnőtt: a baktérium megbújik az epehólyagban, és onnan ürül, és nagyon- nagyon nehéz onnan kiirtani. Viszont ha csak tüneti kezelést és probiotikumot kap a gyermek vagy a felnőtt, akkor ennek a valószínűsége jóval kisebb.
Mit tehetünk megelőzésképpen?
Újszülöttedet szoptasd legalább féléves koráig! Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni! Ha nem tudsz szoptatni, vagy nem elég a tejed és pótolni kell, válassz pro- és prebiotikummal dúsított tápszert babádnak. Gyermekorvosod segíts a választásban. Nagyobb gyermekednek csak pasztörizált tejből készült tejterméket adj, és a vizét is forrald fel egy éves koráig.
Otthon tartsd tisztán a konyhai munkafelületeket, konyhapultot, vágódeszkát, edényeket, késeket stb. Használj külön vágódeszkát a nyers húsokhoz. Tartsd tisztán a mellékhelyiségeket, a wc-ket, moss gyakran kezet.
Az élelmiszereket megbízható forrásból szerezd be. Nézd meg a forrást, a szavatosságot, és győződj meg róla, hogy a boltban a hűtő rendesen működik, főleg a nyári nagy melegben fontos ez. Nyáron ne egyél nyers tojással készült élelmiszereket, süteményeket, válassz inkább mást, főleg gyermekednek. Nem éri meg egy tiramisuért kockáztatni, mikor a csokitorta is ugyanilyen finom. Ne egyél majonézt, lemon-curd-ot, mousse-okat (csokihab például), előre bekevert salátát, ismeretlen gyanús helyen fagyit, mert ezekben vagy nyers tojás van, vagy nincs rendesen megfőzve/megsütve, vagy bizonytalan eredetűek.
Mikor mehet újra közösségbe, aki mégis megbetegszik?
Ha valaki igazoltan szalmonellafertőzött, addig nem mehet közösségbe, amíg 3 negatív székletmintát nem produkál, azaz 3 székletmintájából nem lehet kitenyészteni a szalmonella- baktériumot.
Mit gondolsz a tojástartó-mizériáról?
(szakkomentár: Régaiszné Vajda Katalin )
A szalmonella fertőzés kialakulásának feltétele, hogy az elfogyasztott étel grammonként legalább 10 az ötödiken számú kórokozót tartalmazzon( 10000000 baktérium/gramm). Ekkora mennyiségű szalmonella baktérium érintéssel nem kerül a szervezetbe ezért, ha tojással vagy tiszta tojástartóval érintkezünk, esetleg kisgyermek a szájába veszi akkor sem alakul ki a megbetegedés. A baktérium csak a rosszul hőkezelt és sokáig melegen tartott ételben tud ilyen mennyiségben elszaporodni.
Válaszol: Dr. Birta Orsolya
Lektorálta: Dr.Juhász Éva
Szakkomentár: Régaiszné Vajda Katalin NYME Apáczai Kar Vendéglátó tanszék vezető, élelmiszeripari mérnök
Remélem, mindenkit sikerült megnyugtatnunk, hogy a tojástartó szalmonella-fertőzés szempontjából biztonságos, semmiféle aggodalomra nincsen okunk, ha a gyermekünk ebből barkácsol, vagy ennek segítségével gyakorolja a szorzótáblát.
Ha szeretnél más témákban is orvosi tanácsot kapni, olvasd a MAMI GYÓGYÍT blogot, és csatlakozz a MAMI GYÓGYÍT facebook odlalhoz is!
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Ez megnyugtató, köszönöm 🙂
Ugyanakkor engem mégis zavar a tudat, hogy a tojástartók piszkosak (jártam baromfitelepen többször, a tojások esetenként ürülékkel szennyezettek, a dolgozók keze sem makulátlan, az asztal sem, ahol pakolják, utána otthon kicsi gyerekkezek fogdossák…). Főzés-sütéskor, miután kézbe vettem a tojást és a tartót alaposan kezet mosok, nem a szalmonella-ijedelem miatt, hanem mert így tartom higiénikusnak.
A tojástartók felhasználásakor miért ne használhatnánk még nem használt tartókat? Lehet kapni kertészeti árudákban, nagy barkácsboltokban, lehet rendelni a netről 30-50 Ft-os áron, és ne mis kell belőlük nagy mennyiség 🙂
Eszembe sem jutott még ez a verzió, köszönöm! 🙂