Hiába, nem tudok kibújni a bőrömből, nna…
Itt ez az új sorozat, a napi menükkel, és folyton azon kattog az agyam, mi az ebből, ami a gyerekek számára is hasznos lehet. Nyilván, őket még nem foglalkoztatja az időspórolás, a menütervezés, maximum az, hogy mikor főzöd már a kedvenc ételét.
Nálunk nagyon szerettek a konyhában sertepertélni, még egészen kicsik voltak, amikor segítettek a sütés-főzésben, és állítom, rengeteget profitáltak ebből.
Ebben a posztban össze is szedtem, miért nem bántam meg, hogy bevontam őket a konyhai munkálatokba.
Aztán ahogy egyre nagyobbak lettek, úgy tanultak meg egyedül főzni, nyáron például sokszor átadtam nekik a terepet.
Most azonban konyhai kísérleteket szeretnék megmutatni. Ezeket elvégezhetitek olyankor, amikor az adott alapanyagból készül valami a konyhában, és éppen abban a fázisba jut a munka, hogy nem tudnak segíteni, mert pl. arra vártok, hogy megpuhuljon a répa a levesben.
Lássunk néhány könnyen kivitelezhető konyhai mókát!
GOMBA
Elsőként egy olyat mutatok, ami nem 5 perces kísérlet, hanem inkább 5 napos – de megéri várni rá!
Amikor gombával dolgozol, egy darabot adj a gyerkőcnek. Engedd meg, hogy bevigye a szobájába egy papírtörölközőn, vagy kistányéron. Semmi mást ne csináljatok vele, csak minden nap készüljön róla egy fotó. Közben persze figyeljétek, mi változik a gombán!
Ha igazán érdekes kíséretet szeretnél, akkor fordítsátok lefelé a gombafejet, és tegyetek alá itatós papírt. Talán gombaspórát is sikerül nyernetek!
Nézzétek meg EZT a videót arról, hogyan növekednek a gombák!
A fotót Mesi készítette. 🙂
RÉPA
A répa segítségével demonstrálhatjuk az ozmózis jelenségét. Szintén várakozós kísérlet, de ne add fel, mutatok olyat is, ami gyorsan eredményt hoz majd! ehhez pucolj meg egy répát, és faragd akkorára, hogy pont beférjen egy üveg szájába! Ezt követően egy kis mélyedést kell vájni a tetejére, majd a mélyedést megtölteni sóval. Aztán csak várni, várni…
Ha nem bírod ki, kattints IDE, nézzétek meg, mi fog történni!
Mi a magyarázat?
A válasz nagyon egyszerű, az ozmózis jelenségről van szó. A répa tetejére tett só a répa nedvességétől átnedvesedik, így egy tömény sóoldatot kapunk. A folyamat hajtóereje a koncentráció kiegyenlítésére való törekvés. Vagyis a répa sejtjeiben levő víz a sóoldatba áramlik, így igyekszik hígítani a tömény sóoldatot.
A vízvesztéstől a répa összefonnyad, és beleesik az üvegbe.
BURGONYA
Na, végre, ez most gyors lesz!
Amikor krumplit főzöl, adj egy hámozatlan, még nyers darabot a gyerkőcnek! Jár hozzá egy szívószál is, amit bele kell nyomnia a nyers krumpliba. Jó eséllyel a szívószál elhajlik, de ha sikerül is beledöfni, akkor is csak egy kicsit mélyed a krumpliba. Ha ezt megtapasztalta, akkor kérd meg őt, hogy fogja be a szívószál végét a hüvelykujjával, és próbálja meg újra.
Így aztán garantált a siker!
Ha belejön a gyerkőc a krumplidöfködésbe, akkor még egy krumpli-sünitek is lehet, mint nekünk:)
ALMA
Ha almás pitét sütsz, menekíts meg egy szép darabot belőle a gyerekeknek! Ha már elég nagyok hozzá, vágják szeletekre, ha még kisebbek, ezt te csináld meg!
Majd egy szeletet forgassatok meg sütőporban,
Egy szeletet locsoljatok meg citromlével!
Egy szelet kerüljön nylonzacskóba!
Maradjon olyan is, amihez nem nyúlunk!
Tegyük különböző helyekre: hűtőbe, napra, sötét, hideg helyre, és figyeljük, melyikkel mi történik!
Ha tetszett ez a poszt, olvasd el ezeket is!
TAKARÍTÓS KÍSÉRLET ZSELATINNAL
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Skillo Klubban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!