Ez egy régi történet, de azóta is sokszor bevetettem a taktikát, és eddig még mindig használt. Ha suliba járnának, és én lennék a tanító néni, komolyan mondom, beírtam volna egy-egy intőt a két gyereknek. Ma sehogysem akartak figyelni. Éppen a krumplit pucoltam az ebédhez, nekik pedig volt feladatuk. Ennek ellenére levelezni kezdtek az órán. Természetesen sasszemem van, rögtön észrevettem. Próbáltam viccesre venni a figurát, de magántanulóság ide, magántanulóság oda, azért bennünket is szorít az idő, vannak tennivalóink, amelyekkel el kell készülni, mese nincs. Láttam, hogy túlteng bennük az energia, pedig már játszottak egy nagyot odakinn. Az ilyen helyzetekre van nekem néhány meglepetésötletem. Igaz, elmegy velük akár fél óra is, de utána mint a kisangyalok…
Elővettem tehát egy doboz habtejszínt, beleöntöttem egy befőttes üvegbe, és megkértem őket, hogy rázogassák. Ha elfárad az egyik, folytassa a másik.
Miközben rázták, megkérdeztem tőlük, mi fog történni.
Soma, – a jövő vegyésze – kiselőadást tartott a részecskegyorsítóról, szerinte a részecskék mozgása felgyorsul majd, emiatt fel fog melegedni a tejszín, lehet, hogy meg is gyullad….és a szeme csillogott.

De a rázást folytatni kellett. ekkor már megsejtettek valamit, azt tippelték, tejföl lesz belőle nemsokára. De végül nem az lett, hanem vaj.
Az eljárás a köpülés, melynek során addig ütjük-rázzuk a tejszínt, amíg el nem engedni a vizet. Ezt a fehér színű tej ízű vizet leöntöttük, megittuk. Finom az is! A vaj elfogy majd a vacsoránál. Egy intővel kevesebb 🙂
A Gyereketető oldal már nem frissül, az új tartalmakat a Skillo.hu oldalon éred el. A Gyereketető oldal korábban ingyenes anyagait a Játéktárban találod meg, erről IDE KATTINTVA olvashatsz. A Skillo.hu oldalon továbbra is sokféle ingyen letölthető játékötletet osztok meg veled, ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor itt megadhatod az adataidat, és fel tudsz iratkozni a Skillo leveleire!
Kedves Virág!
Mindeféle tejszínnel meg lehet ezt csinálni? Bolti, hab vagy főző, 10, 20 %-os? Vagy csak igazi tehéntej tetejéről leszedett tejszínből?
Üdv Ari
Ari, minél magasabb a tejszín zsírtartalma, annál több lesz a vaj belőle. főzőtejszín éppencsak nem tej, abból nem javaslom.:)
Szia!
Köszönöm a választ. Majd keresek valami jófajtát és kipróbáljuk. Neked van valami bevált márkád, amiből ezt készítettétek?
Üdv Ari
Mi házitejet iszunk 🙂
Ezt valahol azért sejtettem… 🙂
Egy kis helyesbítésre szorul a bejegyzés “a fehér színű tej ízű víz” az nem víz, hanem az az író.
Marilla, szerintem ezt mások is tudják, csak a gyerekek nevezték így, azért írtam meg e szavakkal a bejegyzést. 🙂 🙂
30 %-os lehűtött habtejszín (én Milkland márkájút használok) szokta tudni ezt a kunsztot, gépi habverővel kezelve. Ha tejszínhabot szeretnék, akkor marha bosszantó tud lenni, ha túlverem és elkezd kiválni a vaj. 😉
🙂 Köszi:)
Egyszer elkottyantottam magam, hogy a vaj úgy készül, hogy a tejszínt addig verik, víg egyszer vaj nem lesz belőle. A legnagyobb fiam, (aki előtt vigyázni kell, hogy mit mondok, mert mindent kipróbálna 🙂 ) azóta minden nap úgy jön haza, hogy vettél már tejszínt. Én meg a falra tudok mászni már tőle, mert hát a tejszín drága, és mi van ha nem sikerül? Meg nagy pancsolással jár…. De azt hiszem te meggyőztél. 🙂
Nyugodtan vegyél tejszínt! 🙂
Elkészült a vaj!!! 🙂 Kb. 2 perc után, előállt az ötlettel, hogy miért nem verjük turmix-szal? Úgyhogy avval készült el végül. Itt mutatkozik, meg, hogy a lusták a legjobb feltalálók 😀 ! Aztán szépen kockára formázta és most kíváncsian várja, hogy apa észre veszi-e, hogy ez nem olyan, mint a bolti.
Azta, de csavaros eszű gyermek! 🙂 Ja, és majd írd meg, apa észrevette-e!
Hát… Apa hazajött és az volt az első, hogy: Képzeld apa! Csináltunk vajat! 😀
De addig is vagy 3x elővette és mire tényleg be kellett mutatni apának került bele fokhagyma, meg egy kis só is. 🙂
Ja És apa meg most tudta meg, hogy hogyan is készül valójában a vaj. És már el is kezdett rajta agyalni, hogy hogyan lehetne belőle üzletet csinálni. 😀
De édes! 🙂 Nyilván már nagyon várta apát! 🙂 Az üzlethez meg sok szerencsét! 🙂